Alle inkludert betyr IKKE alle

Man skal ikke lese mange annonser for advents- og julearrangement før ordene «for alle» kommer. Det være seg i offentlig-, organisasjons- eller menighetssammenheng. Det pekes veldig ofte på at alle er inkludert i hva som skal foregå, at det er for alle og at det koster ingenting- eller lite- slik at alle kan delta. Men ingen av disse tingene som annonseres er for alle, for ved å ha så stort fokus på at alle er velkomne og at det er noe for alle, så er det store grupper som ekskluderes. Om ikke penger stopper så er det mye annet som stopper, for det er ikke slik at det er bare penger som gjør det vanskelig for mennesker å delta.

Noen er som meg og tåler ikke all lyd og lukt som mange mennesker på et sted medfører (go’lukten til en kan ta knekken på en annen), og den veldige bruken av lyd og lys tar knekken på oss som er følsomme for de ting. Vi følsomme sjeler (ehh, med intoleranser og sensitivitet for ulike ting) får bare holde oss unna. Greit nok det, jeg og mange i samme kategori som meg forstår at det ikke kan tilrettelegges på alle plan og for alle. Hva som er problematisk er at det reklameres med at det er nettopp det, noe det ikke er.

Men det er noen grupper som ramler mellom stolene som virkelig ville hatt godt av å kunne delta på mange av arrangementene, men pga psykiske lidelser, sosial angst, ensomhet og utenforskap så havner de ofte på utsiden nå også. Det virker som det for mange arrangører er et mål i seg selv å ha store arrangementer som trekker mye folk, men dette gjør at mange ikke kan delta. Mennesker som ville hatt god hjelp og nytte av å kunne delta, mister muligheten fordi det må være stort og flott.

Jeg ønsker mange av disse arrangementene velkommen, men hva jeg ikke liker er at det fremheves at alle er inkludert når de ikke er det. Det høres så riktig, fint og «julete» ut å si det, men det blir ikke sannhet av den grunn. Jeg savner at det er flere mindre arrangementer for de som bare klarer det, men mest av alt ønsker jeg å minne oss alle om å være varme medmennesker fordi det er ikke så at alle er inkludert i alt som skjer i advents- og juletider.

Det finnes en stor, og oftest skjult, gruppe mennesker som ønsker å delta, men som ikke kan. Årsakene er flere, noen allerede nevnt, men uansett så opplever de å igjen stå på utsiden. Om det er vanskelig og tungt andre deler av året, så vil det av mange oppleves litt ekstra tungt i den tiden vi er inne i. Som eksempel: Er man er ensom på høsten fordi fellesskap er begrenset, så blir det ofte verre- og ikke bedre- i disse tider. De fleste av oss kjenner mennesker som havner litt på utsiden og som av ulike grunner ikke kan delta i større sammenhenger og vi trenger å gjøre litt ekstra for å se og inkludere andre. Det er ikke alle andres ansvar å inkludere andre, det er mitt og ditt ansvar.

Jeg vet at hva som leses her mest sannsynlig ikke oppfattes slik jeg tenker og mener, og det har med at det leses ikke utfra min mening og mitt stemningsleie, det leses utfra din mening og ditt stemningsleie. Om du er trist kan du likevel oppleve hva som er ment som en invitasjon som en belastning, nettopp fordi du vet du ikke har kapasitet til å delta. Er man nedfor kan en høflig melding oppleves som belastende. Akkurat som at alle annonser med «alle inkludert» kan oppleves såre og nedtrykkende for de som allerede føler seg ekskludert. Hva jeg håper du sitter igjen med er at jeg ønsker at vi alle husker at det er noen som ramler utenfor i denne tiden hvor «alle» er inkludert og at vi gjør noe for å inkludere dem. Ja, det kan kreve at vi dropper en større sammenheng for å være sammen bare 3-4 stykker, men for en ensom og sliten sjel vil det være himmel på jord. Det kan kreve at vi må gi opp noe, men hva vi får igjen vil mest sannsynlig bringe større glede og tilfredshet enn hva det vi droppet ville ha gjort. Vi kan alle gi noen opplevelsen av å være ønsket, inkludert og tenkt på. Gjennom omsorg og tid kan vi gjøre andres adventstid og julehøytid bedre. Noen kan invitere med ut, andre kan invitere med hjem, noen kan gå på besøk mens andre kan ta en telefon eller sende en liten gave. Det er ikke så vanskelig, men vi må ville og vi må gi av vår tid og vårt hjerte. Tanken teller lite i slike sammenhenger, her er det handling som gjelder.

****
Jeg synes dagene går fort for tiden, vet ikke hva du føler? Det er bare to dager igjen til å melde seg på årets adventskalender og disse vinnerne til nå.

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: