Hvordan be når livet er for mye?

Jeg tror at dere som virkelig kunne tenke dere svaret på dette ikke vil nøye dere med : «Be slik Jesus gjorde», så derfor skal vi se litt mer på de enkelte punktene i den bønn Jesus ba da livet ble for mye for ham. Sånn før vi starter, visste du at Jesus faktisk følte det slik? Du er ikke alene, kjære venn, vi er mange som har følt det og endel føler det nå akkurat slik du gjør, men også Jesus har følt på dette og han både forstår deg og vil hjelpe deg. Så, verset jeg sikter til:

Han sa: «Abba, Far! Alt er mulig for deg. Ta dette begeret fra meg! Men ikke som jeg vil, bare som du vil.» (Mark. 14:36)

Jesus er i Getsemane og han vet at han snart skal overgis i hendene på øversteprestene og deretter oppleve å bli dømt til døden, han vet også at det vil komme store smerter, en enorm byrde og mye hån. Det må ha vært et enormt åndelig trykk rundt Jesus i denne stund, for det er en tid der han selv sier at «min sjel er tynget til døden av sorg» (10:34). Kan du kjenne igjen litt av dette? At hva du møter er så mye mer enn du her og nå makter? Døden virker som en befrielse fordi du er så tynget ned av hva du opplever og den fortvilelse, sorg og smerte som fyller deg trykker deg helt flat? Du klarer ikke å se lys, alt er bare vondt, vanskelig og uendelig tungt.

Jesus ber Abba, far. Abba er det arameiske ordet for far. Det beskriver et nært og varmt forhold, og denne måten å be på er uten paralleller i jødisk bønnespråk. Det er Jesus som først presenterer oss for det å be til Gud som Far (jf. Fader vår), og her i hans tyngste stund så er det den betegnelsen på Gud han bruker. Ikke Gud, du som skapte alt og holder alt i din hånd. Ikke Gud, du som er mektigere enn alle. Heller ikke Gud, du som troner over alt. Men Gud, min Far. Far som er kjærlig og som elsker, Far som verner om sine barn, Far som beskytter fra farer og som trøster i sorgen. Far. Pappa.

Når livet blir mer enn vi makter så er det viktig at vi søker inn til Gud som Far. Vi trenger  hans kjærlighet og omsorg. Vi trenger den trøst og styrke han kan gi. Vi trenger å minne oss selv på at Gud er vår Far og vi er hans barn, og han er den beste pappa som finnes. Dette kan være vanskelig å forstå for de som savner trygge og gode farsfigurer, men forestill deg den kjærligste og mest omsorgsfulle person du kjenner og gang det opp med noen tusen, da nærmer du deg litt den omsorg, kjærlighet og barmhjertighet Gud Far har for deg. Når livet er for mye, ikke spring til mennesker for hjelp, spring til Pappa i himmelen.

Alt er mulig for deg. Tenk det, Jesus minner både seg selv og Far på at han kan alt! Trenger du også å minne deg selv på at alt er mulig for Gud? Jeg vet at situasjonen din føles umulig og uløselig ut, men det er for deg, ikke for Gud. For Gud er alt mulig. Søk Gud med visshet om at også hva du opplever nå er i hans hånd og at han har makt til å endre det. Umulig for oss er ikke det samme som umulig for Gud. Ikke la din følelse av maktesløshet smitter over på hvordan du tenker om- og ser på- Gud.

«Ta dette beger fra meg!» Jeg liker best hvordan det står her i Markus, for det er så fylt med smerte, sorg og tyngde. Det er liksom er rop: TA DET FRA MEG!, men vi i Matteus leser hva som føles som et mer avbalansert uttrykk: «Er det mulig, så la dette beger gå meg forbi». (Matt. 26:39). Vi liker ikke å prøve å sette oss inn i hva Jesus må ha opplevd for å kunne komme med et slikt uttrykk, men jeg tror det noen ganger er viktig. Jesus visste hva han var kommet til jorden for, og han hadde frivillig lagt av seg sin herlighet, kommet som menneske og levd et liv som ledet han skritt for skritt nærmere den stund han skulle gi sitt liv for menneskene. Men nå, når han står ansikt til ansikt med det hele, så overskylles hans indre av en så sterk smerte og angst at han ber Gud om å få slippe. Det som ligger rett foran ham oppleves som så mye at han ikke makter det og derfor ber han om å slippe. Jeg vet ikke hva du står oppi? Om det er sykdom, død, tap av arbeid eller hus eller annet, men du vet at du trenger et mirakel fra Herren og du vet at dette er mer enn du klarer å både bære og løse selv.

Gjør som Jesus gjorde, be om det du føler du trenger. Be om helbredelse, be om mirakler, be om overnaturlig hjelp. Vi vet at vi har en Gud som har sagt han vil velsigne sine barn og at hans trofaste skal oppleve hans nåde og kraft. Vi vet at det er mange gode løfter i Guds ord. Ikke vær redd for å spørre Gud om hva du trenger, uansett hva det er. Når Jesus kunne ha så tillit til Gud at han ba om å få slippe hva han kom til jorden for å gjøre, da kan du ha tillit til at Gud vil ta imot ditt nødrop om hjelp, helbredelse og mirakler.

Så kommer den vanskelige delen, den delen vi helst vil stryke ut og som noen ganger gir oss den hardeste kampen: Men ikke som jeg vil, bare som du vil. For det første, er det ikke godt å vite at Jesus også måtte be dette? Vi vet at Jesus hadde som eneste mål å gjøre Fars vilje, men nå var hva han møtte så vanskelig at han først ba om å slippe, for deretter å si: Jeg vil bøye meg for din vilje, selv om jeg ikke føler for det. Det er ikke gjort i en fei eller med å si setningen en gang. Tre ganger er Jesus og ber i ca en time hver gang, før han reiser seg og sier at nå er tiden for at han skal bli forrådt og tatt til fange kommet. Den kampen Jesus stod oppi var lang, hard og tung, men han kom dit at han gikk det i møte helhjerta og frivillig.

Jeg vet ikke med deg, men når Gud sa nei til Jesus så finner jeg det litt enklere å akseptere at han noen ganger sier nei til meg også. Jeg har mange ganger bedt: Hvis det gode jeg ønsker ikke er ditt beste for meg Gud, så skje din vilje. Fordi jeg vet at selv om jeg føler for helbredelse, mirakler og overnaturlig befrielse, kan Gud ha en bedre grunn til å holde meg i hva jeg er i, enn jeg har for at han skal ta meg ut av det. Vi ser litt av dette igjen hos Paulus, som sier at han tre ganger ba Herren å ta bort tornen i kjødet, men han fikk nei til svar, fordi det skulle holde ham ydmyk og bevare ham fra å opphøye seg selv og bli stolt. Hva Paulus ba om var godt, men Gud hadde en bedre vei for ham, en vei som holdt ham nære Gud og i avhengighet til Herrens nåde, styrke og kraft.

Jesus ba om å bli fri tre ganger, Paulus ba om å bli fri tre ganger, hvor mange ganger har du bedt om å bli helbredet, befridd eller hjulpet? Jeg sier ikke at du skal gi deg etter tre ganger, vi får beskjed om å være utholdende og pågående i bønn. Men, hvis du har bedt den samme bønnen mange ganger, så kanskje Gud har en bedre vei for deg også? Jeg er klar over at det føles ikke slik ut, men den sorg, smerte, lidelse og prøvelse vi må utholde her på jord, er for ingenting å regne mot Herrens herlighet, allmakt og nådefulle kjærlighet. Er du villig til å helhjertet mene og be: Din vilje skje Gud? Og hvis du har bedt det: Vil du akseptere at Guds svar på din bønn kanskje ikke er hva du ønsket deg? Det er enkelt å si «din vilje skje» når det er gode dager i livet eller problemene er av de små slag, men når vi står ansikt til ansikt med alvorlige tider, utfordringer og problemer og føler at livet er alt for mye, da koster det å be: Din vilje skje.

Noen ganger holder vi så fast i det ønskede bønnesvaret at fingrene våre er hvite. F.eks. kan «Jeg vil ha helbredelse» være så sterkt et ønske for oss at vi har vanskelig for å høre Gud si: «Men Jeg vil bære deg igjennom og gjennom lidelse forme min karakter i deg og la deg erfare min omsorg, nåde og kraft».

Hvis vi virkelig vil be slik Jesus gjorde, så betyr det også at vi må akseptere at vår vilje er underlagt Guds vilje. Vi må lære å søke giveren i stede for gavene, søke Guds ansikt i stede for hans hender og søke Gud mer enn vi søker hans velsignelser.

Gud, vi liker ikke å oppleve smerte, prøvelser og annet som føles vondt og vanskelig ut. Men vi vet at gjennom slike ting kan vi få oppleve din omsorg og nåde på en spesiell måte, du er alltid trofast og god mot oss. Umulige omstendigheter avslører hva som egentlig bor i oss og viser oss at vi er i dypt behov av din tilgivelse, renselse og kraft til å leve gudfryktige liv. Gud, jeg ønsker å leve til din ære og menneskers beste, men form i meg både dypere lengsel og evnen til å helhjerta si: Din vilje skje, og hjelp meg å høre ditt svar på min bønn om nåde, hjelp, helbredelse og befrielse. I Jesu, dyrebare navn, amen

5 kommentarer om “Hvordan be når livet er for mye?

Legg til din

 1. Tilbaketråkk: med Gud i hverdagen
 2. Du er god du! Ingen enkel øvelse, men det er sant at de største velsignelsene kommer fra Herren. Noen ganger uforståelig når helbredelse mm ikke skjer, men viktig å ikke miste troen. Gud er med hele tiden. Du imponerer meg. Men trygt for oss alle at Jesu ord viser oss veien. Dette siste året har jeg satt av mer tid til bibelen. Jeg ser ordet i nytt lys når jeg ser i praksis at Guds ord er kloke ord

 3. Takk for gode tanker om bønn. – det var godt å lese.
  Likte måten du skrev: «Ikke vær redd for å spørre Gud om hva du trenger, uansett hva det er».
  🙂
  Kanskje jeg skal spørre Gud: Hva er det jeg egentlig trenger?
  🙂 Og
  Gud gi meg dette jeg egentlig trenger, – slik at flere kan se deg!

  Så fortsetter jeg:
  Gud Vår Far, Velsign Cecilie og guttene
  Og jeg ber Gud Velsigne min familie

  Takk Gud/Jesus for du hører og vil oss det aller aller beste – Nå – og hele tiden
  TAKK Herre for velsignelsene! Som rekker lenger enn dit vi når 🙂

  1. Takk for gode ord MinsteBror og fortsatt god og velsigna påske til deg og dine!

   Mange ganger tror vi at vi vet hva vi trenger, men sannheten er vel heller at mens vi vet hva vi føler for, vet Gud hva vi virkelig trenger, så enig i bønnen om å be Gud gi oss det vi egentlig trenger. For som du skriver; meningen er jo at flere skal møte Jesus gjennom våre liv, ikke først og fremst at vi skal bli komfortable og føle lykke.

   Jeg tenker at endel av det å leve overgitt Gud er å være ærlige overfor Gud med hva vi føler (han vet det jo allerede, men jeg tror vi også trenger si det). Å be om hva vi føler vi trenger og samtidig si «din vilje skje» er tøft når livet raser, men vi kan hvile i visshet om at uansett utfall har Gud sin ære og vår og andres beste i tankene.

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: