Når troen ikke holder

Vi ønsker å ha en sterk og livskraftig tro som tar oss igjennom vanskelige stunder og tider, men flere av oss må nok erkjenne at troen vår holder ikke alltid.

De siste 13 månedene etter det siste kraftige tilbakefallet har vært fylt med flere stunder der troen min ikke har holdt. Jeg har alltid trodd at Gud er Gud og at han er trofast, god og tilstede, den troen er alltid blitt bevart men det er en annen type tro som ikke har vært annet enn død.

Vi tenker sjeldent over at vi tror på mange forskjellige nivåer og for forskjellige tider på samme tid. Noe av troen dreier seg om Guds eksistens og væren, andre om hvor mye og hvordan han er tilstede i våre liv. En annen del av troen dreier seg om Jesu forsoningsverk og hvordan frelsen uttrykker seg både i vårt vesen og vårt levde liv. Så er det den delen om evighet og nuet.

Troen på Gud har holdt, men troen for den enkelte dag har mange ganger ikke holdt. Da tenker jeg på troen på at det vil bli bedre, at det er håp, at det vil komme lys inn i mørket og at jeg igjen vil kjenne på glede og fred. Den troen har flere ganger vært druknet under mørke, smerter og prøvelser. Den har ikke klart å overleve det presset jeg levde under og forsvant.

Det er flere ganger jeg har hatt med andre mennesker å gjøre som kjenner på det samme, de har mistet troen om en bedre morgendag. Det er ubehagelig og vondt å se andre lide og slite slik og jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sagt og skrevet; la meg tro for deg. Vi trenger det, vi trenger å omsluttes av omsorg, bønner og andres tro for at vår morgendag vil bli bedre når vi selv ikke kan.

Min tro døde, flere ganger, men det er ikke så farlig, for Jesus holdt.

Behagelig er det selvsagt ikke, men vi trenger ikke slite med å skulle tro så sterkt og kave oss selv til en tro som eksisterer bare i ord. Vi er Guds barn, vi er elsket, vi er kalt og utvalgt. Og vi vil møte utfordringer som er større enn vår tro, men i de stunder opplever vi enda en gang at i vår svakhet så viser Gud seg sterk. Når vår tro ikke holder, så holder Jesus oss. Vi opplever at han som bor i oss er sterkere og at det er han som gjør oss til overvinnere. Ikke vår tro, men Jesus. Jesus, som alltid passer på og vokter sine, som aldri mister noen ut av sin favn, som alltid er trofast og tilstede, Jesus holder.

***

For de som virkelig sliter akkurat nå, her er lenke til en samling av tre stykker som er kalt «Når dagene mørklegges». Det første er fra den lidende sin side, det andre fra en medvandrer/medmenneske og det siste som fra Gud.

7 kommentarer om “Når troen ikke holder

Legg til din

 1. Jeg har med takknemlighet og glede lest innleggene i bloggen over tid.
  Det er flott med din stemme, som bringer inn tro, håp og frelse i slitet med å ha ME.
  Du skriver godt synes jeg. Det har vært til oppmuntring og hjulpet meg til å tenke på Gud som en tilstedværende, tilgivende og kjærlig Far.
  Dette innlegget (og det neste) rørte meg mer enn vanlig. Kanskje fordi det var gjenkjennelig, kanskje litt sårt og kanskje litt skremmende; uten troen på Jesus som frelser, hva da?
  Mange tanker rørte seg for tro er ikke alltid like lett eller opplagt. Hvor ble Gud av?
  Som en far roper i Markus 9.24 «Jeg tror, hjelp meg i min vantro!». Jesus helbredet sønnen hans.
  Jesus sa til sine nærmeste «Dere lite troende, hvorfor tvilte dere», men han ble hos dem.
  Tomas sleit med å tro på oppstandelsen og Jesus møtte ham allikevel.
  Matteusevangeliet avsluttes med «…jeg er med dere alle dager…».
  Gud kjenner vår sørgelige skrøpelighet og har tatt høyde for at vi ikke alltid klarer å tro (stole på, holde seg til) og derfor går han med oss. Underveis oppfordres og utfordres vi til å styrke troen.
  Jeg setter min lit til noe som går igjen i GT i ulike varianter;
  Herren går med, han slipper deg ikke, svikter deg ikke og har grepet din hånd. Vær derfor modig og sterk.
  Vi har en skaper og en frelser som holder fast selv når vi mister grepet.
  Ønsker deg kjærlighet og styrke fra Gud.

  1. Hei Kes,
   takk for gode ord på flere vis. Var som å lese en liten andakt mye av hva du skrev.
   Blir bare kort dette, men ville bare si takk og at ordene dine er lest flere ganger, ble til oppmuntring og styrke.
   Guds fred og velsignelse

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: