Hva har vi egentlig i Kristus?

For ett par dager siden gikk jeg og lette etter ei bok jeg visste jeg hadde. Jeg visste også at det var ett kapittel i den som jeg var interessert i å lese, da det gikk på den hebraiske forståelse av følelser og hjerte. Bakgrunnen for at akkurat det kapittelet var av interesse for meg var en opplevelse jeg hadde kvelden før. Jeg satt og kikket på scooteren til guttungen da følelsen av motløshet bare skylte inn over meg og jeg kjente det knyttet seg i magen. Jeg visste at jeg trengte hjelp for å takle de følelsene godt, og derfor gikk jeg inn og satte på en podcast med bibelundervisning. Er det noe jeg blir mer og mer bevisst på er det at følelser er kun reaksjoner på hva sinnet opplever som sant der og da, og derfor er det så viktig at vi har sinnet vendt mot de ting som er der oppe og lar det være grunnfestet i Guds Ord og i frelsen. Vi må la tankene våre både bades og renses i Ordet og vi må innrette oss etter hva Guds Ord sier er sant og godt, og da vil følelsene underordne seg dette. Vi kontrollerer våre følelser indirekte ved å fylle sinnet vårt med sannhet. Og et av de viktige punktene jeg ville ha en oppfriskning på var det at i hebraisk er følelser knyttet til reaksjoner i mageområdet, mens hjertet (som vi i vestlig sammenheng ofte setter som sete for følelser) er i hebraisk bilde på sinnet, som er både intellekt og vilje. Så når vi renser vårt hjerte er det våre tanker og vår vilje vi renser og innretter etter Guds Ord, og når hjertet er urolig er det tanker og vilje som er vinglete og ikke stødig og lignende.

Så etter en litt halvlang omvei, tilbake til det jeg egentlig skulle skrive om- den boka jeg lette høyt og lavt etter, ja også i esker og benker for den saks skyld. Den ville bare ikke bli funnet! Selv om jeg gikk gjennom alle bokhyllene flere ganger, borte vekk var den. Dagen etter kikket jeg selvsagt etter den på ny, uten hell- men så på kvelden i går slo en tanke ned i meg. Jeg var sikker på at jeg hadde den boken, men kan det være slik at jeg har bestilt den men ikke mottatt den enda? Er det slik at jeg har tenkt jeg har den fordi jeg visste jeg hadde bestilt den, men så har jeg den egentlig ikke enda?

Dette fikk meg til å tenke på alt som sies at vi har i Kristus. Det er ikke mangel på hva man kan høre at Jesus har tilveiebragt for oss av helse, suksess, penger, kjærlige og konfliktfrie relasjoner, viktige posisjoner i samfunn og alltid overflod av lette og gode dager. Det sies av så mange og så ofte at hvis vi ikke er på vakt, kan vi begynne å tro at det virkelig er slik, men er det disse ting Jesus kom for? Har vi virkelig slike løfter i Guds Ord?

Du kan sikkert forstå at jeg følte meg særdeles frustrert der jeg gikk og lette etter den boka og ikke fant den uansett hva jeg trodde og la ned av energi og tid for å finne den- og dette opplever mange i sin kristne vandring også. De tror at mange av de løfter kjente forkynnere sier vi har i Jesus er sanne og at bare de tror nok, gir nok penger og gjør som dem, så kan alle oppleve fremgang, helse og suksess. Og mens man tror deres ord, legger både penger, energi og tid ned i å få det til, så vokser den indre uro og frustrasjon- for hva de sier skjer ikke. Og dessverre er tanken mange har at det er dem det er noe feil med i stede for hva de skulle ha tenkt: Er dette virkelig hva Bibelen sier og lover?

Vi er raske til å misoppfatte hva Guds Ord egentlig sier fordi vi tolker det i lys av menneskelig forstand og ønsker. Dette finner vi et prima eksempel på i slutten av Johannesevangeliet. Peter har fått høre hva slags død han skal ære Gud med og spør så Jesus hva som skal skje med Johannes. Jesu svar er at hvis han vil Johannes skal leve til Han kommer tilbake, så angår ikke det Peter, Peters ansvar er å følge Jesus. Disse ordene blir misforstått av endel av de første kristne til å bety at Johannes ikke ville dø, men som Johannes gjør helt klart; det var ikke det Jesus sa, han sa hvis jeg vil- ikke at det ville være slik. Er ikke vi også raske til å misoppfatte hva som egentlig blir sagt (er skrevet)?

Hva har vi egentlig i Kristus? Og er det av ren nåde eller er det noe vi må oppnå selv ved å vise at vi har sterk nok tro? Kan vi vri Guds arm til å måtte handle på våre vegne ved at vi sier de rette formularene med tro? Hva sier egentlig Guds Ord?

Mye av frustrasjonen som mange bærer på er fordi de har fått falsk forkynnelse av hvorfor Jesus kom og hva Jesus gjorde for oss. De har ikke satt seg godt nok inn i hva Guds Ord sier, men stoler på at hva de hører fra en talerstol må være sant, men sier ikke Guds Ord at vi skal sjekke alt opp mot Skriften? Og det er ikke nok at de enkelte linjer som brukes er riktige, de må også brukes i den riktige sammenheng/kontekst som vi finner dem skrevet i Guds Ord. Bare tenk på linjen om at tyven kom for å stjele, myrde og ødelegge- hvem snakkes det egentlig om her? Ikke djevelen slik mange har hørt, men falske lærere… (og jo, de er drevet av den onde selv, men det er en stor fare ved å si at da er det riktig å si at tyven er djevelen, for da fjerner vi alt fokus fra de falske lærerne som er et veldig stort problem).

Jeg tror helt ærlig at det er så lite forkynnelse av evangeliet og så lav forståelse av hva Jesu verk var og betyr for oss fordi mange ikke kjenner Jesus eller evangeliet noe særlig. De har gjerne gode følelser for en eller annen Jesus, men den Jesus som Guds Ord beskriver liker de ikke fordi Han er for steil, for krevende, for streng og alt for opptatt av å i alle ting ære Gud gjennom underordning og lydighet og aldri av å få ære for seg selv. Ikke brukte han sin makt og kraft til egen fordel, ikke brukte han den for å vise seg fram og ikke for å harselere med sine fiender, kun for å være barmhjertig og for å vise at han var den Gud hadde utvalgt og sendt for å frelse verden. Jesu undergjerninger var bevis på at han var Guds Messias, ikke på hans evne til å tro sterkt nok.

Jeg vet jeg ikke kjenner evangeliet godt nok. Det er uante dybder og rikdommer der som vi vil bruke all vår på tiden på jord og i evigheten til å utforske og vokse i forståelse av, og vår takknemlighet og ærefykt vil bare vokse seg sterkere for hvert nytt glimt vi får se. I Kristus er det uendelige og uransakelige rikdommer. Det er ikke slik at evangeliet er starten på den kristne sin reise og at man deretter beveger seg videre i andre ting- nei, evangeliet er det sentrale både for menneskers frelse, for vår helliggjørelse og for hele det kristne budskap.

Det ble en liten omvei til, men den er ikke uviktig av den grunn- men for å ikke ta flere av dem avslutter jeg heller litt brått. Jeg trodde jeg hadde ei bok, dager med frustrasjon og leting gav ikke noe resultat, i dag plukket jeg boka ut av postkassa. Altså: Jeg hadde ikke hva jeg trodde jeg hadde, akkurat som mange ikke har i Kristus hva de tror de har, fordi de har kun menneskers løfter og ord på det og ikke Gud sine.

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: