Det utenkelige

I går var jeg til oralkirurg fordi det har romstert i kjeven de siste ukene, og nei- det er visst ikke rotfyllingstanna som er problemet. Det er 2 år siden jeg var på forrige runde med tenner og kjeve, og en betennelse i kjeven endte med trekking av ei jeksel, og det var der tannlegen mente problemet kunne ligge. Når kirurgen nærmer seg ferdig og det er plukket ut et par ting sier han: Jeg har vært kirurg i ti år, men dette har jeg ikke sett før. Vel, min ironiske kommentar var at det hadde jeg hørt fra andre tidligere også (det er ikke første gang de mer ‘uvanlige’ tingene skjer meg). Det ble plukket ut ett par rotspisser av kjeven og den ene hadde en cyste på- noe som så ganske merkelig og fascinerende ut. Nå er jeg stiv, sår og litt vond og håper på at tilheling kan gå enkelt og greit for ei gangs skyld og at det er null styr før jeg i romjula skal fjerne sting og forhåpentligvis fullføre rotfyllinga.

Jødene visste godt at det var lovet dem en Messias som skulle befri folket, og de ventet på ham. Det var forskjellige meninger om hvordan det skulle skje, og det merkelige er at den mest praktiske og selvfølgelige ikke var helt med i deres beregninger. Jo de visste det ville komme et barn, men når det kommer så er det uventet. De visste at Han skulle ha en spesiell avstamming, men fintfolk var han ikke fra. De visste mye om den lovede Frelseren, men når han kom så var han ikke slik de ville han skulle være. For en utenkelig unnskyldning av en Frelser som påstod at de trengte å bli renset fra synd og forliket med Gud, de var Guds folk! For en utenkelighet at de ikke skulle erobre romerne og seile rett inn i en gullalder for Israel som minnet om Davids og Salomos tid. Det var mange utenkeligheter med denne mannen som sa Han var Guds Sønn og at Han skulle bære deres synd og straff og at Han kunne gi dem livets brød og vann.

Det var mange som ikke ville tro, fordi ting ikke skjedde som de forventet. Endel ville ikke tro på Herren fordi de likte deres varians av gudsliv bedre (hvem ønsker vel å gi avkall på alt når du kan komme deg til rikdommer og ha høy status i menneskers øyne?). Hvem trodde? Alle de Gud på forhånd hadde utvalgt, men det typiske er: Det er en ganske utenkelig gruppe mennesker menneskelig sett. Hvem ville sett for seg at de som skulle snu verden på hodet var en gjeng fiskere med venner? At de som med størst glede og overgivelse innrømmet sin synd og sitt behov for en Frelser var de uglesette og nedslåtte? At Gud skulle la sin kraft virke i skrøpelige kar, og ikke de sterke som kan mye i egen kunnskap og styrke? Det var menneskelig sett mange utenkeligheter ved de gode nyhetene om at endelig er Messias her og verdens Frelser er kommet, og slik er det fortsatt i dag.

Evangeliet er et menneskelig utenkelig budskap fordi det sier at vi kan ikke nå fram til Gud, Gud måtte komme til oss. Det sier at Gud er ikke til for oss og vårt velbefinnende, men at vi er til for Ham. Det sier at uansett hva godt vi gjør, vil vi alltid ha urenheter med oss. Det sier at vi har ikke kontrollen, vi bestemmer ikke forløpet og heller ikke gir det oss frihet til å velge og vrake- det er hele pakka på Guds måte eller ingen ting.

Og hvem fikk først høre budskapet om at en Frelser er dere født? Jo, gjetere. En gruppe menneske som var utenfor fellesskap, som ikke kunne følge renhetsforskriftene og dermed ikke kunne delta i gudsdyrkelsen, en uglesett gruppe med en tidvis veldig ubehagelig, kald og ensom jobb. Og det var heller ikke slik at det bare kommer dalendes ned ei brevdue med en skriftrull i nebbet som ble overlevert nattens ledende gjeter for fellesopplesning, neida; plutselig trekkes hele teppeforhenget i himmelen tilbake og en hærskare av engler bryter ut i gledessang med verdens beste budskap, for noen av verdens lavest stilte mennesker. Utenkelig for mennesker, men veldig vanlig for den Gud som har utvalgt seg de som står lavt i verden- de som innrømmer sin egen tilkortkommenhet og som ved Guds nåde og tilgivelse blir gjort til himmelens sønner og døtre og får oppleve å fylles av guddommelig kraft og liv. Ganske mange utenkeligheter, menneskelig sett.

Og det gir meg mye håp og trøst, for jeg føler meg mer som en gjeter enn fintfolk. Utenfor fellesskap og ikke god nok for mange, illeluktende fordi livet er fylt med vanskeligheter og sårbarhet og liten sjanse til å endre egne omstendigheter på mange vis. Ikke et menneske ‘de sterke’ vil inkludere, men én som de nedslåtte vet de kan komme til- og hvorfor kan de det? Jo, fordi min Gud tok imot meg og derfor skal jeg ta imot andre. Gud så ikke ned på meg, selv om jeg var Hans fiende, var uren og i opprør mot Ham- Han elsket meg og Han var villig til å gjøre alt for at jeg skulle kunne leve i fellesskap med Ham. Jeg kunne ikke nå fram til Gud selv, så Jesus la av seg sin herlighet, steg inn i tid og rom, ble en forsvarsløs baby avhengig av andre som med tid og stunder voksete til moden mann og da fornedrer han seg enda mer gjennom lidelse og døden på korset. Jesus kom for meg, Jesus levde for meg, Jesus døde for meg, Jesus stod opp og reiste tilbake til himmelen for meg- og ingen ting av det fordi jeg fortjente det eller er god nok, kun ren skjær nåde og fordi Gud elsker meg.

Gud ser ikke etter noen som presterer godt og som han kan gi en liten ekstra glittersplæsj til på toppen av alt de gjør så de kan skinne enda mer i menneskers øyne, han ser etter de som vet de ikke klarer selv, som vet de trenger renselse og tilgivelse og som vet at i egen kraft kan de ikke leve gudslivet eller bli hellige og gudfryktige- de som vet at du Gud, du er mitt eneste håp og min hjelp må komme fra deg. Det er ikke slik at vi mennesker er så fantastiske at Gud trenger oss for å være hel og at selvfølgelig gjør Han alt for oss, det er det stikk motsatte- vi er mindre enn støv i Hans øyne. Herlighetens Gud er den fantastiske, den opphøyde og den herlige- ikke vi uslinger. Og denne Gud, som ikke trenger oss og heller ikke er forpliktet til å hjelpe oss- har valgt å komme til oss, valgt å være vår Immanuel, valgt å være lys i vårt mørke, valgt å være liv i vår død. Gud med oss, egentlig ganske utenkelig, men utrolig fantastisk og underbart.

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: