Hvile før arbeid

Jeg har tenkt på en ting de siste dagene, på viktigheten av hvile. Vi vet at det er viktig for vår velvære, for vår evne til å prestere godt, for å klare dagene at vi hviler. Vi trenger søvn, vi trenger hvile og vi trenger lek og moro. Men av en eller annen grunn er hvile noe som kommer langt ned på listen over viktigheter i den vestlige verden, vi har i stede fokus på prestasjoner og gjørmål. Dagen starter med alt vi skal gjøre…. vi skal på skole… vi skal på arbeid… vi skal… og så ender den med at nå fortjener jeg å få sovet litt. Vi har gjort en viktig ting som å hvile til noe vi må fortjene… Kanskje ikke bevisst, men er det ikke slik? Vi har vårt egne belønningssystem for vel gjennomført dag og der er hvile og en god natts søvn en av gulrotene vi kan velge oss…

Vi starter dagen på morgenen og avslutter den på kvelden mens i skapelsesberetningen leser vi at det ble kveld og det ble morgen. For oss kan dette fort bli helt feil, det må jo være feil? for dagen starter jo på morgenen… Går vi til jødene ser vi at de starter Shabbaten kvelden før vi ville sagt den startet og ikke at den er lørdag fra soloppgang til solnedgang slik vi ville tenkt. Shabbaten varer fra solnedgang den sjette dag til solnedgang den syvende dag. (De bruker ikke navn på dagene, men ‘tall’, med unntak av syvende dag som er Shabbat).

Er det en hemmelighet gjemt i skapelsesberetningen og jødisk tradisjon som vi overser? Kan det virkelig være sant at Gud vil vi skal starte dagen med hvile? Anser Gud hvile for å være så viktig?

Hvile er ikke noe vi kan velge, det er rett og slett en nødvendighet for å overleve. Uten søvn vil vi gå nedenom og hjem, uten søvn vil vi ikke kunne klare dagens gjøremål og oppgaver. Vi trenger hvile, både til kropp og sjel. Kroppen trenger avslapning og søvn, sjela trenger fred og ro.For å ivareta våre oppgaver, vår familie, våre medmennesker og oss selv, trenger vi hvile. Jo mer uthvilte vi er jo mer kan vi yte og bidra med.

Hva om vi snudde på hodet vårt normale tankesett fra jeg har jobbet hardt og fortjener hvile til jeg har hvilt og kan jobbe hardt. Hvilke konsekvenser ville det hatt? Vi ville hvertfall fått ett nytt syn på hvilens viktighet og kanskje også blitt flinkere til å ikke velge bort nok søvn og hvile. Kanskje ville vi verdsatt den kilde til oppfriskning, fornyelse og styrke som den er mer enn vi gjør? For vi må sove og hvile, vi kan ikke fungere ellers. Kanskje er det mer riktig og nyttig å tenke at hvile kommer FØR arbeid og gevinsten er at vi kan yte bedre, enn at hvile kommer som en fortjent gevinst/gulrot etter fullført arbeidsøkt/-dag.

 

3 kommentarer om “Hvile før arbeid

Legg til din

 1. Har nettopp «skrevet» en bok jeg har kallet «Fall til ro»…. Tar for seg den hvilen som finnes i Gud…
  Holder forresten på med en ny som heter «Frykt ikke»… mest for å få skriften på veggen selv…
  Vi har et helt annet forhold til hvile her i landet ja… I enkelte land jeg har bodd/vært i, er f.eks gravide kvinner bevilget så mye hvile de kjenner de trenger under hele svangerskapet… Storfamilien stepper inn og overtar plikter…
  Enkelte av disse får helt hakeslepp når de ser oss i full jobb omtrent til vi står i heisen på fødestua…

  1. Venter i spenning på å få lese!

   Mange ganger skriver vi nok like mye for oss selv som for andre, men hva Gud tar oss gjennom vil også kunne bringe oppmuntring, velsignelse, håp og hjelp til andre når de leser. Guds verk er fra innsiden og ut, og hva Han gjør i oss kan vi bringe videre. Det vi har sett, hørt, tatt på og erfart bringer vi videre.

   Bless you beautiful one!

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: