Motgangens velsignelser

Vi har en tendens til å se på motgang som noe negativt vi prøver å utsette eller holde oss unna. Tenk over dette: Ingen av oss ønsker bortskjemte, sutrete og kravstore barn, derfor setter vi grenser, gir konsekvenser og går sammen med barna gjennom det som er vondt og utfordrende. Mens vi selv, som voksne, vil gjerne slippe alt dette og håper vi kan bli modne og sterke mennesker uten å få vondt inn i hverdag og liv. Ganske selvmotsigende eller hva? George Muller har sagt ”å lære sterk tro er å holde ut i store trengsler. Jeg har lært min tro ved å stå fast midt i alvorlige prøvelser”. Charles Stanley har gitt en forklaring vi bør ta til oss og grunne over: ”Noen ting er så viktige for Gud at de er verdt å forstyrre gleden og lykken til hans barn for å oppnå dem”. (egen oversettelse) Vi skal se på noen ”skatter skjult i mørket” når vi går kort gjennom noen av motgangens velsignelser. Husk dette: Gjennom motgangens kamper kan vi vinne seiere vi aldri vil kunne få på noen annen måte.

Gud kan bruke motgang for å lede oss. Gjennom at vi plutselig opplever problemer, blir vi nødt til å bevege oss videre. I stede for å stå på stede hvil å gjøre som vi alltid har gjort, må vi ta avgjørelser og valg som tar oss videre. Gud vil gi oss råd og vink om hva som er rett og godt. Se Ordspr.3:5-7 og Jes.30:19-21

Motgang kan bli brukt av Gud for å teste oss. Når vi blir satt under press og kommer til enden av oss selv, vil hvem vi er komme tydelig fram. Ønsker vi å gjøre det rette og ære Gud, eller ønsker vi bare at det tar slutt og at vi igjen føler oss komfortable? Hva avslører motgangen om hvem vi virkelig er? Se Jak.1.2-4, Mal.3:3 og Jes.48:10-11

Motgang kan gi Gud mulighet til å korrigere oss. Noen ganger likner vi barna mer enn vi liker å innrømme. Som foreldre er det ting vi sier våre barn ikke skal gjøre fordi det vil gjøre vondt eller er skadelig, men de ”må” prøve å finne det ut på egen hånd. Noen ganger må vi voksne også prøve, og feile, for å kunne ta til oss den visdom og rettledning Gud har prøvd å dele med oss (men som vi ikke ville høre på). Se Sal.119:71 og Heb.12:5-11

Gud kan bruke motgang for å beskytte oss. Det er to sider ved dette jeg skal nevne kort. Det ene er at det å ikke bli forfremmet, ikke få status og ære, ikke få lønnspålegg og annet kan bevare oss fra å bli stolte og selvrettferdige (tror vi har klart det selv). Vi blir bevart ydmyke og lydhøre overfor Gud og andre. For det andre kan det hindre oss fra å oppleve større smerte og alvorligere konsekvenser i ettertid. Ett enkelt og kort eksempel på det er en gang guttene og jeg var på reise. En av guttene måtte plutselig på do og det kun kort tid etter forrige stopp. Lite glad siden vi allerede hadde brukt 4 timer på en 2-timers strekning (vegarbeid, omkjøringer oa) stopper jeg. Jeg blir enda mindre blid når is-lysten plutselig kommer sterkt over guttene. Vi tar en is hver og ca 10 minutter senere fortsetter vi ferden. Etter nye 20 minutter kommer enda en omkjøring. Noen minutter senere hører jeg på radioen om to bilulykker, en i hver av de to større tunellene vi skulle til å kjøre gjennom. Hadde vi ikke tatt det stoppet med do og is, hadde vi mest sannsynlig vært veldig nær eller midt oppi det hele. Motgang kan være Guds måte å beskytte oss på. Se 1.Mos.50:20, Matt.6:13 og Rom.8:28

Gud bruker motgang for at vi skal bli mer likedannet Kristus. Hvis vi håndterer motgang rett, er det både karakterbyggende og trosstyrkende. Gud er mer interessert i vår karakter enn at vi alltid føler oss komfortable. Les sitatet av Stanley en gang til, se også Rom.5:3-4, 2.Kor.1:3-7 og 1.Pet.5:8-10

Siste punkt jeg skal nevne her er at motgang knytter Kristi legeme sterkere sammen. Gjennom at vi tar del i hverandres prøvelser og lidelser, blir vi sterkere knyttet sammen. Vi utvikler en omsorg og kjærlighet for hverandre som er dypere og mer altomfattende enn det fellesskapet vi delte i gode tider. Se 2.Kor.7:5-7, 1.Joh.4:7-21 og 1.Kor.12:12-26

Vi må gjennom mørket noen ganger for å lære at Gud vender alt til noe godt og at vi blir dypere grunnfestet i troen gjennom prøvelser. Der og da er det lite behagelig, men i etterkant er velsignelsene og gledene både nyttige og gode. Gud bruker både medgang og motgang til å forme oss. I stede for å ta avstand fra all motgang, burde vi heller ta en liten pause og spørre Gud; Er det noe du vil fortelle meg eller lære meg? Gud ønsker å bruke motgangen du møter i livet til noe godt, vil du la ham gjøre det?

(Innlegget er skrevet med tanke på feb.nr. av menighetens blad «Innsyn». De sist utgitte nr. av bladet ligger ute til lesning HER hvis noen vil ta en liten kikk.)

15 kommentarer om “Motgangens velsignelser

Legg til din

 1. Eg er glad for å ha funne dine ord både her og der,eg er nok blitt leda 🙂

  God dag på deg.
  Marieklem

  1. Hei Marie!
   Tusen takk for gode og oppmuntrende ord.
   Ønsker også deg en god dag, må den bli fylt med varmende og styrkende ord og oppmuntringer!
   Klem fra Cecilie

 2. Gud har lagt så mye godt på hjertet ditt! Takk for at du deler det! Og tusen takk for veldig koselig kommentar på bloggen min. Det varmet veldig!

  Godt å få tro på en god Far midt i det som oppleves vondt! Han vil alltid vårt beste – og Han har lange perspektiver..

  Har også tenkt på hvordan jeg «pusher» barna mine til å gjøre ting de er litt redd for, ting de ikke liker å gjøre – fordi jeg er glad i dem og vil lære dem å klare seg i livet.
  Godt å kjenne på den kjærligheten jeg har til dem, selv om jeg utsetter dem for noe de synes er ubehagelig. Og godt å tenke på hvor mye STØRRE Guds kjærlighet er til meg når Han oppdrar meg!

  Klem fra Maria

  1. Hei igjen Maria!
   Koselig å se deg på denne bloggen også!

   Likte bloggen din og måten du skriver på veldig godt, veldig gjenkjennelig, ekte og varmt- og så var du utrolig flink til å la håp og glede lyse fram gjennom ordene dine! Har deg i leseren min nå, og gleder meg tilå følge deg videre 🙂

   Er det en ting Gud bruker oftest i mitt liv til å vise meg hans kjærlighet og nåde, og hvorfor ikke alt er bare lett, så er det mitt forholdet til guttene mine. Vet ikke hvor mange ganger han har pirket meg på skulderen og sagt «ikke så streng, vis litt mer nåde», eller så kommer plutselig «jeg elsker deg også på denne måten». Det er i hverdagen og i forholdet til mine nærmeste jeg har lært mest om Gud! Gud er god og han er trofast, i og gjennom alt vi møter- både smått og stort- er han med!

   Velsigna god dag og ny uke til deg og dine 🙂

 3. En veldig god trøst i vanskelige tider. Og bare tenk på at når Gud irettesetter oss og ønsker å lære oss noe, så er det fordi han er alt for glad i oss til å la oss være som vi er. Vi ser det nok ikke alltid før etterpå(ofte leeeenge etterpå) at det han forandrer i oss er ikke bare til det beste Gud selv og for de rundt oss, men til det beste for oss selv. Det er en fantastisk god Gud vi har som har en slik omsorg og kjærlighet for oss:)

  Takk for gode ord og ha en velsignet natt!

  Mvh Mia

  1. Du har så rett så rett i alt du sier! Det er utav kjærlighet Gud oppdrar oss, og det er alltid til vårt eget beste. Om vi ikke forstår hvorfor vi går igjennom hva vi gjør, kan vi alltid stole på Guds kjærlighet og trofasthet! Gud er god! Den beste pappa og venn som finnes!

   Takk for positiv tilbakemelding og velsigna natt og ny uke til deg Mia! Klemz 🙂

  1. Takk Bente, som jeg sa kostet dette innlegget endel… det er ikke alltid like «moro» å bare få denne type ting å skrive til menighetsbladet, mange ganger kunne jeg tenke meg å få skrive ett «Halleluja-innlegg», men viktigst er det å være lydig mot hva Gud legger på hjertet. Nå er det opp til han å la ordet virke i mennesker… forhåpentligvis til innsikt, håp, trøst og oppmuntring. Takk for kommentar og kjempeklem til deg :))

 4. Dette er trosstyrkende å høre. Man lurer på noen gang om man blir i havn med sine smerter. Men, man får tenke at Gud har en god utgang for alle som holder ut og ikke gir opp når de blir «kvestet» eller skal man si prøvd. Job ga ikke opp, og han hadde mange motganger på en gang. Men utgangen ble god. Gud velsignet han med det dobbelte, da han ba for sine «venner», de som gjorde det surt for ham i prøvelsene.

  Man kommer ikke inn i evigheten uten at Herren har prøvd våre hjerter, våre liv og våres karakter. Fordi Han ønsker at vi skal ta del av Hans hellighet. Man blir formet mer og mer for å bli lik Han, Han som døde for oss på Korset. «Deretter sa Jesus til disiplene: «Om noen vil følge etter meg, må han fornekte seg selv og ta sitt kors opp og følge meg.»

  Perlen er den eneste edelstenen som er blitt lagd pga smerte. Og himmelens porter er nettopp bygd akkurat av perler. Kanskje for å symbolisere hvilken pris Herrens barn må betale for å kunne gå inn gjennom dem. Dette er en stor nåde å bli prøvd i livets stormer, selv om det ikke alltid føles sånn ut. Kun der kommer kvaliteten av edelstenen som er i ditt hjerte til syne. Slipt og formet til å skinne vakkert i Guds Øyne.

  «For vår trengsel, som er lett og som bare varer en kort stund, virker for oss en enda mer overstrømmende og evig fylde av herlighet, idet vi ikke retter blikket på de synlige ting, men på de usynlige. For de synlige ting er forgjengelige. Men de usynlige er evige» 2 kor 4:17-18

  «Hvem kan skille oss fra Kristi kjærlighet? Trengsel, angst, forfølgelse, hungersnød, nakenhet, fare eller sverd? Som det står skrevet: For Din skyld blir vi drept hele dagen lang. Vi blir regnet som slaktesauer. Men i alt dette skal vi mer enn seire ved Ham som elsket oss.

  For jeg er overbevist om at verken død eller liv, verken engler eller mydnigheter eller makter, verken det som er nå eller det som skal komme, verken høyde eller dybde eller noen annen skapning skal være i stand til å skille oss fra Guds kjærleghet, den som er i kristus Jesus, vår herre» Rom. 8:35-39

  1. Kan ikke si annet enn AMEN! til den kommentaren kaktus!

   At du trekker fram perlen synes jeg er interessant. Det er jo som du sier smerte som er utgangspunktet. Det skadelige kapsles inn i substans og over tid blir det ei perle, og det er jo slik i våre liv med Gud også. Når vi overgir vår smerte til Herren, vil vi omsluttes med kjærlighet, nåde og legedom, og det vil dannes en perle i egne liv- ett hjerte tryggere på Fars kjærlighet og hans altomsluttende nåde, ett hjerte med dypere tro og tillit.

   Hjertelig takk for kommentaren kaktus, veldig glad for alle nye punkter du tilførte!
   Guds fred og velsignelse over deg og dine! Klems ~ Cecilie ~

 5. Takk for fint innlegg og det er sant som du sier, vi går ikke gjennom livet uten å bli prøvd, det står at vi må gå gjennom mange trengsler.

  1. I dag har jeg ikke problemer med å forholde meg til viktigheten av motgang, og også at prøvelser er en enda mer naturlig del av livet som kristen. Vi er ikke lovet lette liv, men at Jesus er med gjennom alt. Men jeg skulle ønske at jeg leste noe som dette da jeg var i startfasen av alle vanskelighetene, kanskje hadde jeg kunne håndtert endel ting annerledes? Samtidig skal man jo ikke kimse av den lærdom man har fått gjennom å måtte gå veien alene med Gud.

   Takk for kommentar og velsigna god dag videre til deg Marianne!

 6. Nydelig skrevet. Og sant. Jeg står selv midt i en tid med prøvelser, og jeg kjenner meg så absolutt igjen i hvordan du beskriver Gud og hva som kan være hensikten med prøvelser. Jeg tror at kommer man gjennom, blir man sterkere, og med en ny lærdom, en ny livsvisdom å ta med seg videre. Og jeg tror alltid, alltid Gud tillater prøvelser for å si oss noe. Det er min erfaring, gang på gang. Derfor holder jeg fast på løftet om at Han aldri forlater men går sammen med oss gjennom det hele – og det, gjør at jeg selv klarer å gå videre. For Han er ved min side.
  Takk for at du delte dette. Go klem

  1. Jeg har ofte sagt at hvis noe kommer inn i vår vei, så er det fordi Gud har tillat det, og har Gud tillat det, så er det for en mening, og Guds mening er alltid til vårt beste. Det er motgang som holder oss ydmyke og avhengige av Gud, og det er gjennom vind og blæst røttene fester seg dypere og «det døde» brekkes av med vinden…

   I begynnelsen kan vi ha vansker med å se hva godt all motgang bringer oss, men etter som tiden går, ser vi at det er nettopp i de tidene vi har lært å stole mer på Gud, blitt mer avhengige av ham og også blitt mer grunnfestet i troen. Gjennom at Gud alltid viser seg trofast, vokser og styrkes vår tro og tillit. Han er alltid ved vår side, og hvis ikke han er der er det fordi han bærer oss i sine armer 🙂 Takk for kommentar kjære deg! Kjempeklem til deg skjønningen 🙂

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: