3 ting Guds Ord ikke sier (1)

Gud hjelper den som hjelper seg selv
Dette er et alt for mye brukt uttrykk i kristen sammenheng og det er faktisk ganske motsatt av hva Guds Ord selv sier. Jesus kom ikke for å hjelpe mennesker som klarer litt selv, å klare enda bedre.  Han kom for å redde hjelpeløse mennesker, for å helbrede syke (ikke friske), for å frelse de fortapte, for å bringe lys i mørket. Ingen av oss er gode nok i oss selv, ingen av oss kan bygge opp egen rettferdighet innfor Herren. Vi kommer alle til kort og har med vår synd skapt en avstand mellom oss selv og Gud som vi ikke kan fikse selv.

For det står skrevet: Det finnes ikke én som er rettferdig, ikke en eneste. Det finnes ikke én som forstår, ikke én som søker Gud. Alle er kommet på avveier, alle er fordervet. Det finnes ikke én som gjør det gode, ikke en eneste. (Rom. 3:10-12)

Uttrykket, som enkelte faktisk tror står i Bibelen, har sine røtter ganske langt tilbake i tid. Benjamin Franklin skrev dem i 1757 i en historie der det bl.a. står: La oss lytte til gode råd, så kanskje noe vil bli gjort for oss. Gud hjelper den som hjelper seg selv. (egen oversettelse, kilde bl.a.: Google books) 

Det er de som mener at Franklin har hentet uttrykket fra en annen som skrev det ca hundre år tidligere, det har jeg ikke satt meg videre inn i, men hva som er verdt å merke seg er at Franklin var en deist. Han trodde på Gud, men på en Gud som var fjern og ikke tilstedeværende i menneskenes liv. Han mente Gud skapte verden, men så stod han litt på sidelinja for å følge med, mens vi kjemper oss gjennom livet. Han mente at Gud bidro og deltok ikke selv aktivt inn i sine barns liv og gjøren. Så ikke bare er uttrykket ikke fra Bibelen, det er også gjort kjent av en som ikke fremhever det klassiske kristne syn på en Gud som er tilstedeværendes i menneskers liv. (ønsker du å lese mer om opphavet til uttrykket og at det faktisk finnes lignende uttrykk i gudetro og Islam, er dette en god artikkel å starte med).

***

Jeg hadde egentlig tenkt å ta 3 pkt i samme stykke, men ser at det blir litt vel langt. Derfor er det kun 1 pkt nå, så kommer de andre 2 senere. Har forresten du noen eksempler typiske uttrykk som brukes i kristne sammenhenger som ikke er bibelske? Del dem gjerne i kommentarfeltet, så kanskje jeg skriver om dem ved en senere anledning.

Det er skrevet to stykker tidligere som er litt i samme duren som dette, de er:
3 ting Gud ikke har sagt og 3 ting Jesus ikke sa om menigheten

 

 

 

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: