De som kjenner ditt navn

Den siste uka har dagens innlegg på den andre bloggen handlet om ulike navn på Gud. Hvert navn viser en spesiell side ved Gud og vi kan i de enkelte navn finne mer ut av hvem Gud er. For hvem er han egentlig? Den Gud som er himmelens og jordens skaper, alt livs opprettholder og som likevel ser lille meg og ønsker å være det viktigste i mitt liv og som ønsker å ta del i min hverdag? Hvem er egentlig Gud?

I går fant jeg ikke ut eller inn i eget hode. Jeg skulle egentlig jobbet med et prosjekt men det var ikke system i den lille boksen på toppen. Og jeg er så pass enkel at skal jeg skrive noe som har med Gud å gjøre, så strever jeg ikke vettet av meg hvis jeg ikke har ordene og tankene som trengs. Jeg lar det hvile og ber om ord og hjelp fra Gud. Så også i går, i stede for å åpne lokket på dataen åpnet jeg Bibelen. Etter noen salmer hvor det allerede har hoppet ut noen linjer av teksten (som er notert ned med stikkord) kommer det et ord som setter tankene mine i sving om hva jeg har skrevet om siste uka.

Og de som kjenner Ditt navn, skal sette sin lit til Deg. For Du, Herre, har ikke forlatt dem som søker Deg. (Sal. 9:11 NKJ)

Jeg har lurt på hvorfor jeg kjente meg ledet til å skrive om Guds navn, jeg føler ikke akkurat jeg sitter med rett kompetanse til å gå inn på det området, men lell var jeg ledet til å skrive. Hvorfor? Det jeg i går kveld merket meg spesielt var at ‘de som kjente til Guds navn skal sette sin lit til Gud’. Kanskje er det slik at det er litt vanskelig for oss å stole på Gud i alle ting fordi vi ikke kjenner de sidene av Herren? Er det ikke slik at jo mer vi erfarer at Gud er trofast, god, nådig, barmhjertig, alltid tilstede, alltid hjelper og annet, jo mer stoler vi på ham? Vi setter vår lit til Gud fordi vi har erfart at han er slik. Det vi kjenner til kan vi stole på, det andre er liksom litt usikkert og med det vanskeligere å sette sin lit til. Jo mer vi vet om Guds storhet og allmakt, hans nåde og kjærlighet, hans kraft og visdom, hans tilstedeværelse og involvering, jo lettere vil det bli å av hele sitt hjerte stole på Herren.  Og er det ikke det verset sier? «De som kjenner Ditt navn, skal sette sin lit til Deg.»  De som har satt sin lit til Gud i situasjoner der de selv kom til kort har erfart at Gud er sann og god, de har erfart som verset sier: «For Du, Herre, har ikke forlatt dem som søker Deg.» 

Når jeg tenker tilbake er det flere ganger jeg har vært utafor og ikke visst råd om det ene eller det andre eller det har vært mye fortvilelse og smerte. I enkelte av de stundene har Gud ført meg til bøker eller steder hvor jeg kan lese om Hans navn. I de stundene, når jeg har sittet og lest om Guds navn, har jeg funnet trøst, omsorg og oppmuntring, Gud er med meg og han vil hjelp meg.  Gud har i de tider vist meg mer av seg selv gjennom at jeg har fått lov å først lære om og så erfare nye sider ved hvem han er.

Vi trenger å søke kunnskap om hvem Gud er og en av måtene vi kan lære mer på er å vite litt om hva de enkelte navn som brukes om Gud betyr. Hva innebærer det egentlig at «Gud er min hyrde» eller at «Gud er min fred»? Når ble navnet først brukt om Gud i Bibelen og hvordan kan det hjelpe oss i dag?

Jeg har tatt kort for meg 5 av Guds Navn i uka som gikk, hvis Gud leder til det fortsetter jeg ei uke til etter at vinterferien er overstått, vi får se.

Noen dager etter at dette ble postet kom det er interessant innlegg på siden til Fjellhaug, skrevet av Knut Kåre Kirkholm. Her skriver han at de har hatt en gjennomgang av klagesangene den siste tiden, og at selv om det er en enorm fortvilelse og et dypt mismot er det to ting som bringer håp inn i nødens og fortvilelsens stund. Kunnskapen om hvem Gud er og den tidligere personlige erfaringen med Gud. Litt hva jeg har snakket om her og i innleggene det er linket til rett over: Hvem er Gud og hvem er Gud/vil Gud være for meg? Innlegget til Kirkholm heter «Håp i nøden» og kan leses –> HER

5 kommentarer om “De som kjenner ditt navn

Legg til din

 1. «I enkelte av de stundene har Gud ført meg til bøker eller steder hvor jeg kan lese om Hans navn.»

  Takk for at du er her i denne virituelle verda 🙂
  God dag vidare.
  Marieklem

  1. Og kjempetakk til deg Marie for at du er her.
   Du har bragt store mengder omsorg og støtte min vei og jeg er utrolig takknemlig.
   Håper du har gode dager,
   må Gud rikelig velsigne deg tilbake for alt du gir meg (og sikkert flere andre).
   Kom på et vers mens jeg skrev:

   «For Gud er ikke urettferdig så han glemmer det dere har gjort, og den kjærlighet dere har vist hans navn ved å tjene de hellige, nå som før.» (Heb. 6:10)

   Klem fra Cecilie og mange store 🙂

 2. Hei. Jeg er innom for første gang og oppdaget fort at her var det mye fint. Fint å lese om hvordan Gud leder til de rette skriftstedene til rette tid. Jeg titter innom igjen, jeg.

  1. Hei Birgit!
   Koselig å ha deg her på bloggen, velkommen hit og du er hjertelig velkommen tilbake også!
   Kjekt å høre at du fant mye fint å lese.
   Må du ha en velsignet og god uke videre!
   ~ Cecilie ~

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: