Gud er god, er du?

For enkelte vil tittelen være et rart spørsmål å stille, så la oss starte med en liten avklaring. Ingen mennesker er gode i den forstand at vi kan gjøre oss fortjente til frelsen, i så henseende så kommer vi alle til kort og trenger Guds nåde og hjelp. Frelsen kan kun oppleves gjennom en indre erkjennelse av at man trenger Jesus og ved at man er villige til å akseptere og omfavne Jesu soningsverk på korset som sitt eget.

Så kommer det en annen side, den tittelen er ment å rette fokus på, våre liv i hverdagen. Som kristne skal våre liv ikke bare inneholder øyeblikk av godhet, hele vårt liv skal være gjennomsyret av godhet- både våre ord og våre gjerninger. Og dette kan være litt mye å bite over, for vi vet alle at det ikke er tilfelle i våre egne liv. Vi vet vi gjør noe godt, men også at vi kunne gjort mer.

En ting jeg finner fascinerende er historien når Moses får se Gud som vi finner i 2. Mos. 33 og 34. Moses er ganske frimodig og ber Gud om å få se hans herlighet (33.18) og Gud svarer på den forunderlige måten: «Jeg vil la all min godhet gå forbi deg og rope ut for deg navnet Herren». (33.19a) Vi ser her at Gud selv setter likhetstegn mellom sin herlighet og sin godhet, det er ikke noe skille på dem. Guds herlighet vises gjennom bl.a. en særegen godhet og en ren og uselvisk godhet viser en side av Gud og hans herlighet. Når Gud litt senere går forbi Moses så sier Gud (om seg selv): «Herren er Herren, en barmhjertig og nådig Gud, sen til vrede og rik på miskunn og sannhet»! (34:6) Godhet er ikke bare et biprodukt av nåden og kjærligheten, den er en viktig del av hvem Gud er.

Gud er god og som Guds barn har vi fått ansvar å vise verden rundt oss hvem Gud er. Vi skal ligne vår Far i himmelen som er god mot både de rettferdige og de urettferdige. Gud viser ikke sin nåde og godhet mot mennesker som har gjort seg fortjent til det, for det har i utgangspunktet ingen, han viser sin godhet til mennesker som ikke har fortjent det fordi han elsker dem, og det er nåde over nåde! Selvsagt følger det en spesielt velsignelse med å vandre sammen med Gud i hverdagen, og de hellige får på en spesiell måte oppleve Guds godhet på alle livets områder, men alle mennesker blir på et eller annet vis berørt og omsluttet av Guds godhet (om de anerkjenner at det kommer fra Gud eller ikke).

Dere har hørt det er sagt: ‘ Du skal elske din neste og hate din fiende.’ Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som mishandler dere og forfølger dere. Slik kan dere være barn av deres Far i himmelen. For han lar sin sol gå opp over onde og gode og lar det regne over rettferdige og urettferdige. (Matt. 5:43-45)

Gud er god mot oss som ikke har fortjent hans nåde og kjærlighet, og dette vil han at vi skal gi videre til mennesker rundt oss. Når Gud setter likhetstegn mellom sin herlighet og godhet slik vi så over, kan vi også være trygge på at velger vi å vise uselvisk kjærlighet og godhet mot mennesker rundt oss, vil det ikke bare herliggjøre og glede Gud, det vil også vise andre litt av hvem Gud er.

I brevene er det gjentatte oppfordringer om å gjøre godt, leve godt og være gode. Dette var ikke viktig bare da, det er viktig nå også. Å vise godhet er ikke noe vi gjør for å være ekstra snille, det er noe vi gjør fordi vi selv er vist nåde og godhet og fordi Gud bor i oss. Vi gjør godt fordi han er god.

Gjengjeld ikke ondt med ondt, ha tanke for det som er godt for alle mennesker. (Rom. 12:17)

Det er enkelt å gjøre godt mot dem vi liker og de som behandler oss pent, men Gud sier at vi skal gjøre godt mot alle- også mot dem som baktaler oss, lyver på oss, gjør oss ondt, behandler oss respektløst, som overkjører oss og som vi absolutt ikke føler for å gjøre godt mot. Vi skal ikke bare gjøre godt mot de som er gode mot oss, men mot alle.

Nei! Elsk deres fiender, gjør godt og lån bort uten å vente noe igjen. Da skal lønnen deres bli stor, og dere skal være Den høyestes barn. For han er god mot de utakknemlige og onde. Vær barmhjertige, slik deres Far er barmhjertig. (Luk. 6:35-36)

Det er ikke alltid like enkelt, men det er her vi må ta et valg og vi må også huske at vi selv mottar nåde ufortjent. Vi fortjener ikke Guds nåde, kjærlighet, velsignelse og godhet- men han gir oss det likevel. Om vi føler at andre ikke fortjener at vi er gode mot dem, så gjør vi det likevel, fordi Gud sier det er slik vi skal leve. Vi lar andre oppleve det vi selv har opplevd, å motta godhet ufortjent. Den godhet vi øser ut over andre er et mektig vitnesbyrd om den Gud som bor i oss, og også, den vil virke på menneskers hjerter og liv. Og husk dette, valget om å gjøre godt mot mennesker som har såret deg på et eller annet vis, er ditt, men velger du hva som behager Gud vil han hjelpe deg ved å fylle deg med sin nåde og kraft. Du må ta valget, men Gud vil hjelpe deg å gjennomføre det.

Hold fred med alle, om det er mulig, så langt det står til dere. Ta ikke hevn, mine kjære, men overlat vreden til Gud. For det står skrevet: Hevnen hører meg til, jeg skal gjengjelde, sier Herren. Men: Er din fiende sulten, så gi ham mat, er han tørst, så gi ham drikke. Gjør du det, samler du glødende kull på hans hode.
La ikke det onde overvinne deg, men overvinn det onde med det gode. (Rom. 12.18-21)

Gud er god, er du?

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: