Alle er teologer

Før jeg starter en liten påminnelse om prosjektet jeg har gående hvor du gjennom å kjøpe handlenett, vesker og heklemønstre kan være med på å støtte trykking av bibler, skaffe rent vann til mennesker som ikke har tilgang på dette og varme klær til fattige pastorer og evangelister. Prosjektet har fått navnet «SAMMEN- i Kristus, for andre». Jeg er særdeles dårlig på markedsføring av hva jeg skriver og også prosjekter som dette og adventskalendere, og det byr meg litt imot å nevne det, men hvordan skal man ellers spre ordet om at man ønsker sammen med andre å støtte andre? Hvorfor prosjektet finner du HER, praktiske opplysninger HER og bestillingsside HER.

La det som dere har hørt fra begynnelsen, bli værende i dere. For dersom det dere har hørt fra begynnelsen, blir i dere, vil også dere bli værende i Sønnen og i Faderen. (1. Joh. 2:24)

(Phillips: Hold dere til den opprinnelse læren.
Kilde: Studiebibelen 1988 bind 8 s 138)

I dag kom igjen linjen i tittelen opp i en undervisningsvideo jeg hørte på, og begrunnelsene for utsagnet varierer vanligvis litt men er vanligvis i duren at teologi er læren om Gud og hva som er kirkens doktriner og at vi alle tenker på disse tingene. Nettopp det med kirkens og bibelens doktriner er noe jeg har tenkt mye på og lest mye om de siste månedene, og bakgrunnen for det er at jeg har oppdaget hvor lite jeg egentlig vet. Og egentlig forundrer det meg, med tanke på de hundrevis av møter jeg har vært på og alle de hundrevis av taler jeg har hørt utenom og alle de bøker jeg har lest.

Teologi og doktriner er ord som får det til å vrenge seg i mange, noe også ordet bibelstudier er, men uansett så er det viktig for oss. Vi trenger alle å vite hva vi tror på og å vite litt mer enn bare det overfladiske. Selvsagte doktriner er læren om at Gud finnes, og den tror vi alle på, men hvem er egentlig Gud? Det siste har jeg ikke hørt mye grundig undervisning om. At Jesus gjennom lidelse, korsfestelse, død og oppstandelse ordnet med frelsen og vår rettferdiggjørelse er også greit, men hva ble egentlig tilveiebrakt gjennom forsoningen? Hva skjedde egentlig og hva er vår posisjon i forhold til Gud på grunn av dette? Det har demret mer og mer for meg at jeg er ikke fornøyd med å bare vite litt, bare kjenne omrissene, jeg vil vite mer. Jeg vil ikke bare «føle» at jeg elsker Gud, jeg vil elske ham med alt jeg er, og det innebærer også fornuften.

Hør, Israel! Herren er vår Gud, Herren er én. Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din makt. (5. Mos. 6:4-5)

Jeg vil vite mer så jeg mer helhjertet og med mer av meg selv kan elske Gud og jeg trenger også å vite mer for å kunne forklare hva jeg tror til andre. Vi lever i et samfunn der tro på Gud ikke lenger er selvsagt, og å tro at Jesus er eneste veien til frelse er mindre selvsagt. Derfor trenger vi også å vite hva Guds Ord sier om de forskjellige tingene. Både for egen del og for andres del.

Jeg har alltid likt å lære og det har gjenspeilt seg i at jeg oppigjennom årene har lest utrolig mye, jeg har også alltid ønsket å ta videreutdanninger og også å ta teologistudier bare for å lære mer. De to siste er det ikke blitt noe av pga helsa,  men jeg har fortsatt et sterkt ønske om det siste; studere teologi for å lære mer.

Det er sant at vi som kristne i større eller mindre grad er teologer, men mange av oss er ikke blitt opplært i den kristne tro og lære på en strukturert og grundig måte. Dette har ført til at flere av oss vil ha problem med å forklare og begrunne troen vår på en god, fornuftig og tjenlig måte. Vi er omringet av mennesker med all verdens variasjoner av tro og bor i et samfunn og en kultur som fjerner seg mer og mer fra Bibelens Gud og lære. Dette fører til et økende behov for å kunne forklare hva vi tror, hvorfor vi tror dette og å kunne begrunne det i samsvar med fornuftige og logiske forklaringer basert på bibelens lære.

For å kunne voksne, modnes og grunnfestes i troen vår trenger vi å lære mer. Det nytter ikke bare med bokstaven, med faktakunnskap, vi trenger også at Guds Ånd åpenbarer Ordet og Gud for oss. Hvis vi aldri lærer noe nytt, hvordan kan vi da elske Gud mer, utrustes til tjeneste og oppleve mer helliggjorte liv?

Hvor søte dine ord er for ganen, bedre enn honning i munnen. Jeg får innsikt av dine påbud, derfor hater jeg falske veier. Ditt ord er en lykt for min fot og et lys for min sti. (Sal. 119:105)

Og selv om jeg gjerne kunne tenkt meg å ta studier så vet jeg at jeg kan også gjøre slik som kristne har gjort før oss i mange år. Vet du hva de gjorde før internett sin tid når de ønsket å lære Gud bedre å kjenne? Den gang de ikke kunne søke opp et lass av lærere som talte hva som klødde i ørene og da det var langt mellom hver gang en omreisende predikant kom til bygda? De åpnet Bibelen og leste, og leste, og leste. La oss ikke gjøre det vanskeligere enn det er. Bakgrunnskunnskap om Bibelen er godt å ha, å vite om de enkelte bøkers særtrekk og også å kunne litt om hvordan leser vi Bibelen, men det viktigste er og blir å lese Guds Ord, og å lese det mye og ofte.

3 kommentarer om “Alle er teologer

Legg til din

 1. I takt med det som skjer i samfunnet rundt oss og i menneskers hjerter, kjenner jeg hvordan lengselen etter mer av Gud vokser, lengselen etter å komme nærmere og kjenne Ham bedre, lengselen etter at livet mitt skal bære preg av den Han er og ikke av verden. Jeg sliter med lesing, sykdommen tuller det til og konsentrasjonen er et stort problem mht tekst, men Gud hjelper meg videre, et lite steg av gangen.
  Så veldig veldig viktig det du skriver. Takk.
  God og velsignet helg,
  Pam ❤

  1. Kjenner meg godt igjen i alt du skriver, både lengselen og det at lesing ikke er enkelt. Jeg er så utrolig takknemlig for det halvåret her der jeg har kunnet lese nesten hva jeg vil, det er det mange år siden sist. Men husk kjære deg, det viktigste er ikke mengden du leser, men at du leser litt og litt. For deg kan 5 minutter være en større «prestasjon» enn 2 timer for andre. Det er faktisk en fordel ved å måtte senlese, vi kan bruke mer tid til å grunne, tenke, be over kortere deler enn å glemme lengre deler (noe de fleste av oss gjør hvis vi leser mye). Og selv om både du og jeg vet at hva jeg skriver er riktig, så skriker det fortsatt inni oss, ja men jeg vil ha mer 😉 Håper den tiden kommer for deg, og det snart.
   Varm klem til dyrebare du 🙂

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: