varm omsorg i en kald førjulstid

«Ta vare på deg selv og de du har kjær» og annet i den duren er noe jeg sier ofte, men det siste døgnet har jeg tenkt litt videre over det. Det er en viktig påminnelse, å ivareta både seg selv og de man har kjær- men like viktig er det kanskje å minne hverandre om å ivareta også de vi ikke kjenner…

Så i disse førjulstider har jeg en hilsen jeg ønsker å dele med deg og som jeg håper at både du og jeg kan sette uti live:

Ta godt vare på deg selv- og også de du ikke kjenner!

Hvordan man kan ta vare på og vise omsorg overfor mennesker man ikke kjenner? Det er ikke så vanskelig, det er så enkelt som:

 • å bære handleposen til noen som er litt ustøe på glatta
 • det er å smile pent og ønske en fortsatt god dag til den som satt i kassa
 • det er å ikke trenge seg fram for å komme fortere ut døra eller få en plass lenger fram i køa
 • det er å gi et smil til noen du ikke kjenner
 • hvis noen ser ut som de trenger hjelp, så spør om du kan hjelpe med noe (om ikke de trenger hjelp, kan det være oppmuntrende at noen spurte fordi om)
 • det er å takke pent for hjelp man selv fikk (og ja, det gjelder også stakkarsen som sjekket lageret og nå forteller at de er utsolgte og får ikke inn mer før om to dager av hva du trengte nå)
 • det er å ha tid til å la andre krysse veien i deres egen fart eller
 • å ikke sette opp farta for å komme først inn i rundkjøringa
 • å levere varme klær til noen som ikke har (bruk en organisasjon som f.eks Frelsesarmeen eller Kirkens Bymisjon)
 • å ha tid til å snakke med dem som begynner å snakke med deg, kanskje er det de to eneste minuttene med kontakt de har den dagen
 • vær høflig, tålmodig og hyggelig (gjett om det betyr noe i en tid der mange stresser og er utålmodig frekke)

Lista kunne selvsagt vært lenger, men det er egentlig ikke nødvendig. Meningen med lista var å gi en idè om hva jeg tenkte på. Hvordan vi gjør det i praksis vil være ulikt for oss alle, for: Vi møter ulike mennesker,  kommer i ulike situasjoner og er ulike mennesker med ulike ressurser. Men vi kan alle bry oss gjennom praktisk omsorg og omtenksomhet.

Ta godt vare på deg selv, de du har kjær og de du ikke kjenner!

4 kommentarer om “varm omsorg i en kald førjulstid

Legg til din

 1. Vi er helt på nett, min venn. Bokstavelig talt 🙂 Herlig innlegg dette, og flott oppfordring. Vi trenger å tenke oss litt om – men ikke bare nå som det er jul. Ei heller kun til påske. Vi trenger å la dette bli en del av vår tankemåte – hele året. Det ønsker jeg – og slik vet jeg du også er.
  Ønsker deg en flott kveld min venn. Her skulle jeg vært på julebord, men så streiker kroppen…Klarer det ikke likevel og det er trist… Sånn går dagene. Men du? jeg tenker på deg. du er så bra ❤ klem din vei

  1. Det er trist når noe man har gledet seg til og sett fram mot plutselig må avlyses pga en vrang kropp… kjenner til det. Her: Dagene tas ett skritt om gangen, ikke helt god tid med kropp og hode akkurat nå, men slik er det bare innimellom.

   Jeg kopierte «hjelpe-lista» du hadde i siste innlegg for da trengte jeg ikke bruke krefter på å lete fram nummer og lenker selv- noe jeg bare ikke orket akkurat nå da jeg har vært avgårde noen timer i dag (fått et spennende tilbud, mer senere!) Men nå er innlegget jeg nevnte endelig ferdig og ute.

   Du er i hjerte, tanker og bønner skjønningen.
   Håper kvelden blir god selv om den blir veldig annerledes enn tenkt og ønsket. Klem til du!

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: