Å feire hverdagen

Onsdags kveld ringte jeg til minstegutten for å høre hvordan dagens fotballkamp hadde gått. Jeg får først resultatet, de vant 3-5, og så får jeg spørsmålet: «Vet du hvem som skorte»? Selvsagt gjorde jeg ikke det og får svar at den skorte 3, den skorte 1 og så skorte jeg 1 kommer det med stor entusiasme. «Skorte du?» kom det fra meg, med påfølgende spørsmål: «og det ble godkjent»? Jo det ble, og jeg for fortalt av en ivrig og glad gutt hvordan det hele skjedde. For de som lurer på hvorfor jeg reagerte slik, guttungen er keeper. Så vi snakker litt og så sier jeg at jeg ser dem i morgen og at det er middag kl 15. «Jeg tenkte å ha lapskaus» sier jeg. Da kommer det: «Mamma, kan vi ikke ha taco»? spør guttungen, og så følger det en lur en (jeg kunne nesten se glimtet i øynene,  «Jeg skoret jo ett mål og vi må jo feire det». Jeg svarer greit det.

Når vi sitter og skal til å spise så får vi fortalt enda en gang hvorfor vi har det og ikke lapskaus til middag. Det er kjekt å se guttungen fortelle glad og stolt hvordan det hele hadde gått til. FOR en flott mulighet vi fikk til å glede oss enda en gang sammen med ham der og da! Å feire at keeperen skorer et supermål, det er da bare på sin plass!

Senere på dagen snakker jeg med eldsten om hva han vil ha å spise og til dessert på mandag, «du har jo halvtårsbursdag i helga og det skal vi jo feire» svarer jeg når han lurer på hvorfor jeg spør. Ja, det hadde han jo og jeg får menyen. Her i huset feirer vi også at guttene er blitt ett halvt år eldre, det er ikke nødvendig, men en gyllen mulighet til å feire den enkelte gutt litt ekstra. Selv om vi ikke gjør mye ut av det, så blir det en spesiell dag for den det gjelder. Så er det jo ikke så mange som gjør slikt, og det gjør alt litt ekstra stas.

Lær oss å telle våre dager så vi kan få visdom i hjertet! (Sal. 90:12)

Ofte lar vi hverdagen gå forbi uten at vi merker alle de store tingene som skjer. Å skore ett mål er ikke stort i verdenssammenheng, men for en niårig gammel keeperspire er det stort, så hvorfor ikke gi det litt ekstra oppmerksomhet? Å være oppmerksom på det gode og viktige som skjer i livene til de rundt oss, og å gi et lite bevis på at vi har sett det, kan gjøre mer enn hva vi tenker. Vi trenger ikke å gjøre så mye ut av det, men tenk hvor godt å komme hjem til et kort der det står «Jeg er stolt av deg»! den dagen man har fullført en oppgave man grudde seg litt til. Tenk å godt at noen så at man gjorde sitt beste, og sier det, selv når resultatet ikke var det beste! Tenk hvor kjekt å høre få en liten oppmerksomhet bare fordi noen er glad i oss! Det er de tingene jeg tenker på når jeg tenker på å feire hverdagen. At de vanlige og naturlige hendelser får fokus innimellom, ikke fordi ‘belønningen’ er selve poenget, men fordi vi gjør litt ekstra for å vise at vi bryr oss om noen, at vi er stolte av dem, at vi ser dem.

Samtidig er hverdagen fylt av mange gode, små ting. Under en samtale i sommer sa jeg: «Klarer man å glede seg over de små ting, har man mye å glede seg over». Jeg hadde tilfeldigvis kommet i prat med ei dame som viste seg å ha kronisk sykdom selv og også ha barn med diagnoser, vi hadde litt til felles kan man si. Vi pratet om mangt og mye og det var godt å snakke med noen som forstod uten av jeg måtte forklare hva jeg mente, og det samme sa hun. Det var mot slutten av denne samtalen jeg avsluttet med linjen jeg nevnte.

Så mye godt det er runt oss. Et uventet smil, solen som titter gjennom regntunge skyer, barn som hyler av latter, voksne som tar tid til å snakke, blomstene som sprer farge, en uventet oppmuntring eller klapp på skulderen, stjernene som skinner og minner oss om at det er alltid håp, selv i mørkeste natten. Så mye å glede seg over, så mye å være takknemlig for, så mye- hvis vi velger å stoppe opp og verdsette hva vi ser og hva som skjer i våre liv.

Herre, du har gledet meg med ditt verk,  jeg jubler over det dine hender har gjort. (Sal. 92:5)

Jeg vil med dette få ønske alle en fantastisk god helg, må du oppleve stunder der alt kjennes godt ut og må du finne styrke og nåde til å stå igjennom de tunge stundene. Om du ikke helt ser det og tror det selv, vit at du er uendelig dyrebar og fantastisk. Ta godt vare på deg selv og de du har kjær! Og husk å være takknemlig for (og kanskje feire) de små, men akk så store, velsignelser som hverdagen bringer!

10 kommentarer om “Å feire hverdagen

Legg til din

 1. Et nydelig innlegg om å glede seg og feire små ting i hverdagen og samtidig være klar over at det vi synes er småting kan være kjempestort for et barn. Når en keeper scorer mål snakker om det i ukevis etterpå! 🙂

  PS. Scoret mål i helgen minstemann hos oss også, men ikke er han så liten lenger og ikke bor han hjemme heller, men mål er mål og det fortjener en oppmerksomhet!

  Ha en velsignet god uke!

  1. Enig i at mål er mål! Gratulerer til din store gutt 🙂
   I ettermiddag er det første trening etter kampen, antar jeg får høre mer enn en gang om guttungens mål 😉

   I dag får vi satt inn den nye stekeovnen, og det tror jeg jammen med også vi må feire litt. Om vi ikke rekker det i kveld, så hvertfall i morgen. Må nok «prøvekjøre» den litt denne uka 🙂

   Velsigna god uke til deg der borte i ville vesten 🙂

 2. Eg blir varm i hjertet av slike gode kvardagsøyeblikk 🙂
  Marieklem med ynskje om ein god søndag for deg og dine!

  1. Fikk guttene hjem i dag i stede for i morgen, så vi har fått en god avslutning på helga sammen. Fikk til og med feiret eldsten sin halvtårsbursdag på riktig dag 🙂

   Varm klem full av ønsker om ei god uke for deg!

 3. Enig med deg at det er lurt å feire og kose seg med de fine tingene. Og dem vrimler det av. Tenker hver dag på alt jeg er glad og takknemlig for. Ikke minst er jeg glad for at selv livet med alvorlig ME kan være herlig.
  Ha en fin helg du også 😊

  1. Kjekt å lese at du fikk deg en rusletur rundt huset, dèt er virkelig noe å glede seg over i en «syk hverdag». En av fordelene med å leve med sykdom er at vi må senke farten, og når vi ikke «lever så raskt» så oppdager vi plutselig alle de fantastiske, små gledene som ligger strødd rundt oss. Vi ville nok ikke gledet oss så stort over de tingene hvis vi bare hadde «rasket forbi».

   Håper du får ei ny uke med mange gode stunder 🙂

 4. Godt sagt! Å feire er så viktig. Verdsette de «små» tingene i hverdagene, oppturene, det som gir glede. Det finnes så mye av det motsatte, så vi må stelle godt med gledene. Jeg er sånn selv også, feirer alt mulig, fordi det er LIVET og fordi det setter et positivt fokus. Klem fra meg 🙂

  1. Ja vi må ikke leve så fort at vi lar livet suse forbi oss. Jeg tror vi alle får det bedre hvis vi senker farten og gleder oss over de enkle, men viktige tingene; som kjærlighet, fellesskap, fornøydhet over å ha nok og nye dager fylt med uante muligheter.

   Å skape dager man markere er tradisjoner som er viktig for å knytte bånd og styrke «vi-følelsen», og den trenger vi å oppleve titt og ofte både små og store.

   Kjekt å se deg her igjen, måtte over til deg en tur og lese meg opp der også. Har ikke blitt mye blogging og blogglesning på meg de siste månedene, men kanskje det er forandring på vei? Kan hvertfall ikke gi opp håpet på det!

   Klem fylt med bønn og ønsker om en god og rik høst for deg og dine kjære!

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: