Hvem hjelper vi?

Jeg hentet inn to sekker med ved litt tidligere og mens jeg kikket på dem begynte tankene om hvem hjelper vi egentlig? Jeg kan nemlig se på sekkene at de er fra to forskjellige kanter. De har samme farge på nettet, men måten veden er lagt nedi på og hvordan veden ser ut, gjør at jeg vet de kommer fra to forskjellige og jeg vet hvilken er hvilken. Nå er det å handle ved ikke et stort og viktig spørsmål i seg selv, mer en nødvendighet, men noen ganger kan våre valg si mer om oss som mennesker enn vi tenker over.

Du ser, jeg kjenner flere som holder på med ved, så hvorfor velger jeg som jeg gjør? Gjør jeg det fordi det er noen jeg liker bedre enn andre, fordi noen har bedre pris, fordi noen er mer hjelpsomme med å få det stablet eller kanskje fordi det er noen jeg ønsker å støtte og hjelpe på en spesiell måte? Som du ser, det kan være mange grunner til at jeg velger å handle ved der jeg gjør, men hva valget mitt viser om mitt hjerte, det tenker vi sjeldent over… og slik er det ofte når vi velger å bruke tid og krefter på å hjelpe andre også, vi tenker ikke over hvorfor vi velger som vi gjør, men vi har alltid et dypere og mer skjult motiv for å hjelpe noen enn hva som synes på overflaten.

Noen hjelper andre fordi de forventer å få noe tilbake, andre hjelper spesielle mennesker fordi de kan hjelpe dem opp og fram i denne verden. Noen hjelpes ikke fordi de ikke er godt nok likt og med det ikke er i den «innerste sirkel» til så mange, andre får ikke hjelp fordi andre feiloppfatter dem og deres behov for hjelp.

Å hjelpe fordi man kan få noe tilbake selv er i følge Guds Ord feil. Det er en historie i Lukas 14 hvor Jesus er i et gjestebud og legger merke til hvordan mennesker plasserer seg. Han peker på viktigheten av å ikke tenke for høyt om seg selv og heller være nøktern om egen viktighet. Bedre å sette seg lavt ved bordet og bli hentet høyere opp av verten selv, enn å kanskje oppleve å få høre at man må flytte seg lengre ned fordi noen andre skal sitte ved den plassen. Den siste blir til forlegenhet og den første til ære. Jesus fortsetter med å si at når man inviterer til gjestebud så skal man ikke kun invitere dem som kan gi eller invitere tilbake, man skal invitere dem som av ulike årsaker ikke kan invitere eller hjelpe tilbake. Vi skal med andre ord ikke «mele egen kake» men utøve og vise Guds hjerte overfor de som på ulike vis er «litt lavere satt» blant oss.

Han sa også et ord til verten: «Når du skal ha gjester til middag eller kveldsmåltid, skal du ikke be venner eller søsken eller slektninger eller rike naboer. For de kommer til å be deg igjen, og dermed får du gjengjeld. Nei, når du skal holde selskap, så innby fattige og uføre, lamme og blinde. Da er du lykkelig, for de kan ikke gi deg noe igjen, men du skal få lønn for dette når de rettferdige står opp fra de døde.»  (Luk. 14:12-14)

Om dette er sagt i forbindelse med å holde selskap, så er det et prinsipp vi ser igjen gjennom hele bibelen. Gud har alltid fremholdt at vi skal ha et spesielt hjerte overfor de som er svakere stilt enn majoriteten. Det er ikke få steder i GT hvor det snakkes om å hjelpe, verne og støtte enker, farløse, fattige og fremmede.

Hjelper vi bare de vi liker, så sier vi også at det er mennesker som ikke er verdt vår tid og våre krefter, og dette er ikke i samsvar med verken Guds ord eller hans hjerte. Hvis vi bare hjelper de som kan hjelpe oss tilbake, er det egentlig ganske egoistisk, akkurat som å bevisst kun hjelpe de som kan styrke vår posisjon i visse sammenhenger er. Vårt hjerte vises i de valg vi tar, om vi tenker over det eller ikke.

Så skal det sies at det er IKKE galt å hjelpe familie og venner, men det skal ikke være de eneste vi hjelper og det er faktisk ikke alltid rett at vi velger å heller hjelpe en venn framfor en bekjent eller en i familien fremfor en nabo. Vi er kanskje ikke alltid like flinke til å lukke øynene, trekke pusten og spørre Gud: Hvem trenger egentlig at jeg hjelper og hvem vil du jeg skal hjelpe? Hva som i det synlige ser fornuftig og godt ut for oss, kan være annerledes enn hva Gud tenker er best for hans rike, oss selv og andre.

Ved å hjelpe de som av andre blir marginalisert så skaper vi en takknemlighet i andre mennesker som sjeldent kan uttrykkes fullstendig med ord. Den omsorg og omtanke mennesker opplever når de får hjelp de ikke kan gi tilbake, når dypt- og den bringer også ære til Far ved at vi setter andre høyere enn oss selv og velger å gi av vårt inn i deres liv. Er ikke dette litt av det med å «gi sitt liv for andre» og også «sette andre høyere enn seg selv»? Vi får kanskje ikke gaver og hjelp tilbake, men vi får noe mer dyrebart; en dyp takknemlighet og indre visshet om at vi har æret Gud gjennom hva vi gjorde.

Som kristne har vi et ansvar overfor flere enn de vi liker og holder nær oss, vi har et ansvar overfor Gud og hans rike, men også overfor samfunnet og fellesskap som en større helhet. Ønsker vi å bestemme selv hvem vi skal hjelpe, så er det vår sak, MEN ønsker vi å leve etter Guds ord og søke Guds rike og hans rettferdighet FØRST, så er det faktisk ikke vi selv som har siste ord i saken om hvem vi skal velge å hjelpe og ikke…

2 kommentarer om “Hvem hjelper vi?

Legg til din

 1. Igjen veldig godt skrevet og en påminnelse om at jeg har mer å gjøre på området. Ha en velsignet søndag.

  1. Takk Alex,
   og vi har alle et stykke vei igjen å gå.
   Derfor det er så viktig at vi hjelper hverandre videre, og hjelper hverandre å se hvordan vi praktisk kan søke Gud og hans rike først i alle ting.
   Guds fred og velsignelse, dyrebare broder

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: