Forstår vi hva vi leser?

Jeg satt og skjønte lite da jeg leste på morgen. Ikke skjønte jeg hvorfor det stod hva det gjorde, og ikke skjønte jeg hvorfor jeg ved en tidligere anledning hadde streket under et vers.

Med urett kan ingen stå støtt,
de rettferdiges rot kan ikke rikkes.
(ordsp.12.3)

De rettferdiges rot kan ikke rikkes? Hva mener de? Hvorfor skal ikke rotet vårt kunne rikkes? Og jeg fikk bare ikke hjernen rundt dette. Helt til den store lyspæra tente seg: Det er ikke snakk om rot som at ting er i uorden, det er snakk om rot som røtter og festet dypt. Jeg satt og koblet rot opp mot hvordan det ser ut rundt meg og når vi driter skikkelig på draget her i livet, men det var jo ikke den type rot det var siktet til 😉

Greit, jeg var trøtt og hodet hadde ikke våknet, og jeg har smilt godt av denne, både da og nå, men det ble en viktig påminnelse til meg om at vi ikke alltid forstår hva vi leser fordi vi vurderer det utfra menneskelig forstand og ikke under Åndens åpenbaring. Samtidig er det slik at det er enkelte ord som vi bare har litt innsikt i,  men så er de fylt med så mye mer vi enda ikke forstår. Det minnet meg også om et prinsipp om hvordan lese Bibelen som jeg lærte for flere år siden. Skal du vite mer om et spesielt ord eller navn på Gud, så gå tilbake til første gang Gud bruker det. Den videre åpenbaring om dette bygger på hva som først ble sagt.

«Gud er vår forsørger» er et av disse. Det er mange som vet at dette er at av de navn Gud blir omtalt med, og det kjennetegner en viktig side ved Gud. Men når vi sier dette så går tankene fort til hva som er materielt og synlig, men vet du hva opprinnelsen er?

Første gang det brukes er når Gud akkurat har stoppet Abraham fra å ofre Isak og Gud ordnet et annet offer. Gud forsørger. En sterk og mektig hendelse som peker frem mot det ultimate offer som Jesus mange år senere var og gjorde. Og det er jo her vi finner kjernen i hele vårt evangelium, Jesus ble sonofferet, Jesus bar vår skyld og tok all straff på seg. Ved hans blod er vi gjort rene og kan med frimodighet komme frem for Guds trone.

Det er flere steder i Bibelen at det nevnes at Gud også vil hjelpe med våre menneskelige og daglige behov, men den dypere meningen i «Gud er vår forsørger» er at frelsen, rettferdiggjørelsen, er ordnet fordi Gud selv sørget for den. Gud er vår forsørger, først og fremst når det gjelder vårt indre menneske, men selvsagt også når det gjelder det ytre.

I tittelen stilte jeg spørsmålet: Forstår vi hva vi leser? Jeg finner ut at jo mer jeg leser, jo mer er det jeg ikke forstår, for Gud er så mye større, mer nådefull, mer hellig og mer av mye som jeg bare har sett glimt av, og hans ord er en kilde som fortsetter å forfriske med nytt vann og ny innsikt hver gang jeg leser. Vi vil aldri forstå fullt ut mens vi er på jord, men la oss strekke oss etter å forstå mest mulig. Og la oss huske at Gud går alltid god for sitt ord, men han går ikke alltid god for min forståelse av det.

2 kommentarer om “Forstår vi hva vi leser?

Legg til din

 1. En historie jeg synes er så fin, er om en liten gutt som graver et hull i sanden på en strand. Mannen spør hva ham lager og gutten svarer at han skal ha hele havet oppi. For mannen ble dette et bilde på vårt ønske om å fatte hele Gud. For en rikdom å få ta del i. Pam

  1. nydelig den, tror jeg liker den bedre enn «å fylle havet i en tekopp» som jeg er så vant med å komme over.

   Leste bl.a. dette verset i morges
   «Lettvunnet rikdom minker fort, den som samler jevnt og trutt, får mer» (ordsp. 13.11) og tenkte litt på vårt åndelige liv. Helbredelser og slikt er herlig, men ofte gir det ikke en tro som er styrket og fast i det lange løp. Mens den daglige lesning, bønn og tid med Gud gir kanskje ikke overflod hver dag, men vi bygger sakte og sikkert opp et fellesskap og en tro som gjør at vi både står støtt og har nok til å gi ut til andre.

   Og det er en ubegripelig rikdom å få ta del i ja 🙂

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: