Hvor ble Kristus av?

Jeg leste et sitat i går hvor «Christ» ble nevnt. Jeg husker ikke hva det var eller av hvem, men siden det har jeg gått rundt og tenkt på spørsmålet i tittelen. Hvor ble Kristus av? Vi snakker veldig mye om Jesus, men det er sjeldnere og sjeldnere jeg både hører og leser Kristus. Og for å ha sagt det, jeg dømmer meg selv også i dette.

Hvorfor er det slik?
Hvorfor er det mer «stuerent» å snakke om Jesus enn om Jesus Kristus/Kristus?
Hva har vi mistet underveis som vi ikke er klar over?

Jeg satt og tenkte over noen av de bøker jeg har lest som er skrevet mellom 1700-1950 og etter hva jeg kan huske så var det mye mer vanlig å snakke om Kristus enn kun Jesus. Hva har skjedd? Hva forstod de som vi har tapt?

Selvsagt er det Jesus det snakkes om i evangeliene, men hva med når vi kommer til apostlenes gjerninger og brevene? Hvordan beskriver de Jesu forsoningsverk og hans oppstandelse? Da er det veldig mye Kristus og Kristi nåde og verk det snakkes om.

Jeg tror Jesus er blitt for hverdagslig for mange og at Kristus er for «fjernt». Jesus har alt for ofte blitt fremstilt som mye mer omgjengelig og inkluderende enn han er, noe som har ført til at det skaper ikke like høye bølger når man snakker om Jesus. Mens Kristus, det er falt veldig ut og for mange blir det litt for mye alvor, «høytid» og usikkerhet over det.

Jesus, han kunne du funnet i en park med skateboard under armen og en energidrikk i hånden, men Kristus? Enkelte har gjort så kompis ut av Jesus at de har glemt hvem han er, Gud.

Hva har vi tapt? Hva har vi gikk avkall på for å lettere «passe inn» og bli akseptert? Jeg tror det er mye, mye mer enn vi kan tenke oss…

Og er vi klar over at selv om noen snakker om Jesus så er det nødvendigvis ikke den Jesus Guds Ord beskriver? Det finnes utrolig mange varianter av «Jesuser» som ikke stemmer med Bibelen, og dette gjelder også i hva som oppfattes av flere som «gode, kristne» sammenhenger. Det samme er kommet ift Kristus de siste par tiår, se PS nedenfor)

Svar har jeg få av i denne sammenheng, men jeg ville dele mine spørsmål med dere fordi jeg tror det er viktig for oss alle å bli bevisst den utvikling som har skjedd rett under våre neser slik at vi kan endre på ting. Bare det at det i flere sammenhenger er greit å snakke om Jesus, men ikke om Kristus, burde få bjeller til å ringe… Jesus er for mange, selv om de ikke liker ham, til å tolerere, men ikke Kristus.

PS! En liten advarsel; det er kommet en retning som kaller seg kristen og som snakker om den kosmiske/universelle Kristus- uansett hvor greit det høres ut, dette er ikke bibelsk tro.

PSS! Jeg setter bruken av både Jesus og Kristus høyt, jeg synes ingen er «dårligere», hvis noen skulle ha fått den oppfatning.

2 kommentarer om “Hvor ble Kristus av?

Legg til din

    1. Jeg tror at hvis vi kikker på mange ting med litt mer bevissthet om det, vil vi se det i mye… og dette vil selvsagt gjenspeile seg både i politikk, hjelpearbeid, kunst (som du sier), musikk oa

      Ordet om korset er dårskap og skandaløst for mange mennesker når det forkynnes bibelsk, men det er et evig budskap som aldri må eller skal tilpasses tidene.

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: