Motstander av dårlig samvittighet; del 1/2

Enkelte av de som kjenner meg har hørt meg si nettopp dette en del ganger; ”Jeg er motstander av dårlig samvittighet!!”.

En av de ting som binder og holder mange mennesker nede i deres liv, er nettopp dårlig samvittighet. Og hvem av oss kan med hånden på hjertet si at vi aldri har kjent på den?? Ingen!! Mange har hatt den som følgesvenn i lange tider. Dårlig samvittighet overfor ektefelle, barn, familie, arbeidsplass- og kollegaer, venner, menighet og…. listen kunne vært gjort enda lengre…

MEN; hvor har den dårlige samvittigheten sitt utgangspunkt? Jo i følelsen av at vi skulle gjort så mye mer og at vi ikke strekker til alle de steder i livet hvor vi føler vi skulle. Og det er denne dårlige samvittigheten jeg er motstander av.

Dårlig samvittighet tapper oss for krefter, den bygger opp under ett dårlig selvbilde, den skaper frustrasjon og irritasjon, den bringer rett og slett ikke noe godt med seg- den river ned. Og de ting som river oss ned er ikke fra Gud, for Han bygger oss opp til sterkere, gladere og lykkeligere mennesker

Jeg er langt fra perfekt, men jeg har bestemt meg for å alltid gjøre mitt beste i alle ting og omstendigheter i livet. Jeg har også innsett at jeg har ’dårligere’ dager der jeg ikke kan gi eller gjøre like mye som på mine ’gode’ dager, men jeg velger likevel å gjøre og gi mitt beste uitfra den enkelte dags omstendigheter. Og hvis jeg lever ett liv der jeg hele tiden gjør mitt beste, hvorfor skal jeg da slite med, la meg plages av eller trykkes ned av dårlig samvittighet?

Hvis du vet at du i ditt liv gir det beste du har å gi og hver dag strekker deg etter å gjøre det beste; har jeg en oppfordring til deg: Kast den dårlige samvittigheten på søpla fortest mulig! Og LA DEN VÆRE DER!

Det er situasjoner der den dårlige samvittigheten faktisk er på sin plass og har en positiv funksjon, det er ikke det jeg snakker om over- men skal nå kort nevne to slike forhold. Jeg snakker ikke om dårlig samvittighet basert på at du ikke har fullført dine forpliktelser, unndratt deg å hjelpe eller omstendigheter der du bevisst har latt være å gjøre ditt beste.
Da er det på sin plass å kjenne den dårlige samvittigheten.

Jeg snakker heller ikke om det vi kaller dårlig samvittighet fordi vi har handlet feil overfor Gud; enten ved å synde, velge å ikke gjøre noe Gud har sagt vi skal gjøre el.l. Dette er Den Hellige Ånd som jobber i deg slik at du kan omvende deg, legge det ned ved korset og starte på nytt. Men jeg bruker helst ikke ordet dårlig samvittighet i denne sammenhengen (selv om det er vanlig), men det uttrykket Bibelen bruker: ”den sorg som virker omvendelse til frelse” (2.Kor.7.10)

Og husk:”Derfor er det da INGEN FORDØMMELSE for dem som er i Kristus Jesus, de som ikke vandrer etter kjødet, men etter Ånden.”(Rom.8.1.) Så hvis du hver dag gjør ditt beste i ditt liv, er min oppfordring til deg å si som jeg gjør-

”Jeg er motstander av dårlig samvittighet!”

4 kommentarer om “Motstander av dårlig samvittighet; del 1/2

Legg til din

  1. Det som blir galt det er å tæres med dårlig samvittighet for synder man har bekjent og gjort opp for i Jesus, har man fått tilgivelse så har man det og da er det kun djevelen som minner oss på gamle synder, men egentlig eksisterer de ikke lenger, da de er strøket vekk ved Jesu blod.

    1. tror vi alle har slete med det… det er så standard djevelen å hele tiden trekke fram gamle feil, synder, dårlige handlinger og opplevelser… han prøver å holde oss bundet i fortiden (om det er synd eller dårlige erfaringer som liksom «bekrefter» at vi ikke er verdt at godt kommer vår vei) slik at vi ikke kan leve fri i dag. «Til frihet har Kristus kalt oss». Når noe er tilgitt er det ikke dom over det, kanskje må vi tåle konsekvenser, men innfor Gud står vi rene og frie- og det må vi aldri glemme.

  2. Så er det kanskje selvtillit du skriver om. Og selvtillit er det ikke lett å ha når man til stadighet fordømmer seg selv og har dårlig samvittighet for ikke å holde mål. Men nå er det ikke snakk om å holde mål sånn sett i Kristus: der er ingen personlighet å anta eller gode gjerninger å utføre for å kvalifisere seg til evig liv. Der er bare tro, håp, og kjærlighet. Og selv der vi lider under av at vi ikke blir anerkjente (noen kan føle seg elendig fordi de ikke får noen positive tilbakemeldinger) så skal vi glede oss. For Jesus sa: "Men ve dere som er rike, for dere har alt fått deres trøst. Ve dere som nå er mette, for dere skal hungre! Ve dere som nå ler, for dere skal sørge og gråte! Ve dere når alle mennesker taler vel om dere, for det gjorde også deres fedre med de falske profeter!" (Lukas 6:24-26) Vi blir vel aldri gode nok i kjærlighet, men vi skal, som du skriver, ikke pine oss selv ved dårlig samvittighet når det er ufortjent. Tvert i mot skal vi glede oss når vi gjør godt og vi ikke anerkjennes for det, vi skal fryde oss over vår styrke når vi viser kjærlighet også når kjærligheten ikke blir mottatt. Gud dømmer, og ikke mennesker. Den som har god samvittighet vil oppleve seg selv som rik på gaver og mett på tilbakemeldinger, men sånne er det ikke Gud vil ha. Gud vil ha mennesker som er fattige i Ånden og som sulter på tilbakemeldinger, men disse skal ikke ha lav selvtillit eller føle dårlig samvittighet derved. Tvert i mot er det en styrke å være i tvil om en har nådd fram med kjærligheten, for da legger vi utfallet i hendene på Gud – på Sønnen, Kristus, som vi tror på.
     
    Takk for en bloggpost egnet til ettertanke og refleksjon, Tone. Må denne tilbakemeldingen være sånn at du sulter etter ennå mer positiv tilbakemelding, fordi den ikke er god nok … (Hihi! – Da blir du som de gamle profetene som heller aldri ble anerkjente. 🙂 ) Men likevel takk – jeg vil gjerne være den første til å takke. For det vil Gud også, at vi skal være fremst i å vise takknemlighet og kjærlighet.

  3. Del 2 kommer senere..Den går litt mer grundig inn på ett par punkter.Som at denne måten å leve livet på faktisk er ett godt redskap for å vokse og modnes i troen!!Det stykke som er ute nå, er skrevet såpass kortfattet og enkelt pga sammenhengen det er skrevet for(og det er da ikke bloggen her i hovedsak!! LOL)

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: