Hvem vil du være?

Vi har veldig lett for å spørre mennesker om HVA de gjør når vi holder på å bli kjente. På en eller annen måte har vi oppfatningen at det vil fortelle oss noe viktig om hvem de er, noe som nødvendigvis ikke er sannheten. Enkelte har en jobb de ånder og lever for døgnet rundt, andre har en jobb som er fra 8-16 og så er det det.

Jeg kom i minne en episode som skjedde for snart ett år siden. Jeg var på konferanse om minsten som da nærmet seg 8 år. Læreren fortalte at de var pliktet å spørre hva barna ville bli da de ble store, og min lille hadde ikke noe tydelig svar på det. Jeg tenker ikke særlig over det der og da, men litt senere demrer det for meg. Vi snakker ikke om hva de vil bli når de blir store her hjemme, vi snakker om hvem de vil være.

Jeg er ikke så opptatt av hva barna mine vil drive med, men jeg er opptatt av at de finner ut hvem de ønsker å være. Og en del av den prosessen er å la dem prøve ut forskjellige ting, ha forskjellige interesser, utfordre dem i hjerne (tanker) og fysiske aktiviteter. De blir også stilt til ansvar for sine handlinger og for sin moral. Hvem ønsker du å være? Ønsker du å være en voksen som tenker mest på deg selv og at du skal komme lengst mulig på den sosiale ragnstigen eller ønsker du å være et menneske som gir og gjør ditt beste samtidig som andre er viktige for deg?

Hvem mine barn vil være har de selvsagt ikke klart for seg i dag, men vi utfordres jevnlig på det- både dem og meg. Jeg utfordres i tanker, ord og gjerninger like mye som de gjør. Jeg sier jeg vil være raus, er jeg det når andre tråkker meg på tærne? Jeg sier jeg vil være hjelpsom, er jeg det når noen trenger hjelp mens jeg er opptatt med noe annet? Jeg sier jeg vil være kunnskapsrik, tar jeg til meg bare lett avisstoff og småpjatt eller leser jeg ting som beriker og utfordrer intellektuelt?

Uansett om vi er barn eller vi er voksne så utfordres vi daglig på hvem vi vil være, men vi tenker ikke så ofte over det… Det første steget for å komme dit er kanskje å vite litt om hvem jeg er i dag og hvorfor jeg er slik. Vi vet ikke alltid hvem vi er nå, for vi er fanget av rutiner, tradisjoner og bundenhet til oppgaver, forutinntatte meninger og andres forventninger. Det er også mange som ikke har klart- eller villet- arbeide seg gjennom fortiden og sitter fast i endel derfra. Skal vi finne ut hvor veien går er det viktig å få en viss oversikt over hvor vi er før vi bestemmer kursen videre. Og så kommer en like viktig del, vi må ha blikket festet fremover. Vi må ha fokus på dit vi er på vei samtidig som vi må huske at vi er underveis og ikke helt framme. Det innebærer blant annet at vi ikke alltid gjør hva som er typisk oss i enkelte situasjoner, men strekker oss etter å handle som den personen vi ønsker å være.

Å innrømme at det er sider ved oss selv vi vil forbedre er ikke å si at jeg ikke er god nok idag, det trenger ikke å være knyttet opp til mindreverdighetsfølelse, lav selvtillit og skjevt selvbilde. Det kan helt enkelt være en ærlig og realistisk innrømmelse av at det er ting jeg kan bli bedre på (og siden ingen av oss er perfekte, har vi alle slike sider). Og er det ikke slik at vi må innrømme at det trengs forandring før forandringen kan begynne?

Nå måtte jeg jo ta en prat med gutten min om hva han kunne tenke seg å gjøre og ikke, så han har kommet fram til noen ting han synes er spennende og oppnåelige. Men selv om jeg tok den praten, og tar den en gang inni mellom nå, er fortsatt hovedfokuset her i gården: Hvem ønsker du å være?

Til slutt, søsken: Alt som er sant og edelt, rett og rent, alt som er verdt å elske og akte,
alt som er til glede og alt som fortjener ros, legg vinn på det
!
(Fil. 4:8)

Fredens Gud, han som i kraft av en evig pakts blod
førte den store hyrden for sauene, vår Herre Jesus Kristus, opp fra de døde,
må han utruste dere med alt godt, så dere gjør hans vilje.
Ja, måtte han ved Jesus Kristus skape i oss det som er godt i hans øyne.
Ham være ære i all evighet! Amen.
(Heb. 13:20-21)

4 kommentarer om “Hvem vil du være?

Legg til din

  1. Takk for gode ord!
   Og at verdien ligger i at vi er og ikke hva vi gjør, er nok en påminnelse de fleste av oss trenger jamt og trutt- jeg vet hvertdall at jeg gjør.

   Alt godt til deg og alle du har kjær!

 1. Kjempefint innlegg Cecilie. Det er sååå viktig å fokusere på korleis vi er overfor kvarandre, framfor kva vi er, i kreft av yrke eller at vi målar andre og oss sjølve opp mot prestasjoner.
  Eg les deg, her og på den andre bloggen. Du ER. Holdningane dine skin tydeleg gjennom.Gutane dine får med seg ei finfin balast, ut i dagen i dag og i dagar framfor dei, til å ta gode valg.

  Marieklem

  1. Hei Marie!
   Så koselig å lese deg igjen! Har tenkt endel på deg siste uken og lurt på hvordan du har det?

   Så må jeg jo si tusen takk for en veldig oppmuntrende kommentar, det var gode ord i ei tid der rutiner og annet skal kjøres inn på nytt 😉

   Ønsker deg ei riktig god helg, må Herrens glede fylle hjertet og Hans fred tankene!
   Kjempeklem 🙂

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: