Verdensdagen for psykisk helse

I dag begynte jeg å skrive på endel innlegg som jeg har tenkt på i noen uker, og da jeg skrev så husket jeg ikke at i morgen er det verdensdagen for psykisk helse, det fant jeg ut etter de to første var ferdig og jeg klikket fort inn på VGTV for å se dagens coronaoppdatering. Måtte smile litt for meg selv, for det er nettopp litt av de ting jeg hadde sittet og skrevet om. Litt mer om det i slutten av dette innlegget.

I morgen, 10.oktober, er det verdensdagen for psykisk helse. Hvert år er det egne oppfordringer og tema (som de ulike verdensdagene har). I år handler det om at vi må høre og se hverandre. Noe vi alle vet er viktig, men som vi trenger å bli påminnet viktigheten av. Hvor raske vi er til å glemme at nettopp omsorg og støtte kan gjøre noens dag levelig og gjøre livet bærbart. Årets oppfordring er: Vær oppmerksomme, vis interesse, spør mer.

En ting som jeg har satt pris på den tiden som vi har levd med Corona er mange av de gode framlegg som er kommet fra helseministeren. Bent Høie har imponert med hvordan han har håndtert det hele og alle de utrolig gode innlegg han er kommet med. Dette gjelder også hva som ble sagt i forbindelse med dagens siste nytt om Coronasituasjonen, der det settes sterkt fokus på nettopp det med psykisk helse. Og helt ærlig; ALLE bør høre hva han sa, for å se og høre, trykk HER (ca 5 1/2 min langt innslag). Synes han avsluttet fint med at vi må være hverandres smertestillende, gjennom ekstra oppmerksomhet, interesse og omsorg, både når vi har uforutsigbare dager som tiden vi lever i nå, men også når ting går tilbake til slik det var før pandemien.

Så, hvorfor satt jeg og skrev på innlegg som henger sammen med psykisk helse? Vel, fordi det påvirker min hverdag på mange måter. Vi har alle en fysisk helse vi må ta vare på, og for min del er den svak pga ME, og dette påvirker selvsagt den psykiske helsen, som må håndtere mange ekstra påkjenninger. Men jeg har det godt, tross alt som er med kroppen min. Guttene mine har hatt flere utfordringer ift fysisk helse i oppveksten, og den ene sliter fortsatt da han har IBS (irritabel tarm og strengt matregime). Hva mange ikke vet er at han også sliter psykisk, hans psykiske helse har ikke vært av de beste de siste årene, og det har selvsagt påvirket meg. Nettopp derfor (og med hans tillatelse) hadde jeg begynt å skrive litt om hvordan det er når våre nærmeste sliter. For ikke bare har de det vondt, men vi som foreldre, eller andre pårørende. får det jo også tøffere. Og dette, sammen med hvordan jeg knytter dette sammen med hverdagstro og tro på en god Gud som virker alt sammen til det gode, er ting som kommer i de neste innlegg under fellestittelen når de nærmeste sliter.

2 kommentarer om “Verdensdagen for psykisk helse

Legg til din

    1. Dette, som mange andre litt såre og tunge emner, er det utrolig viktig vi tar tak i og er åpne om. Skal vi kunne bry oss og vise omsorg på ordentlig, slik Gud mener vi skal, så må vi lære å være mer åpne og ærlige (og rause mot hverandre)- og så trenger vi alle å vite at andre er i samme båt som oss. ❤

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: