Ikke vær helt som bibelheltene

Avklaring: Litt forsinket oppdaget jeg den doble betydningen i tittelen og at hva jeg tenkte da jeg skrev «helt som» nødvendigvis ikke er hva du tenker. Jeg tenkte helt som i betydning ikke helt lik som, ikke at vi ikke skal være helter som.

Jeg kom plutselig til å tenke på at det er ikke uvanlig å høre noe slikt som
-vær som David
eller en eller annen av de vi kaller bibelhelter. Men helt ærlig; det er vel ikke det beste rådet å gi folk?

Vær som David, han som bedrev hor, han ordnet drapet på en mann og han… forbilde?
Ok, ok, vær som Abraham da, han som ikke ventet på Guds løfte men tok seg ekstra kone og som to ganger løy om hvem kona egentlig var. Veeel…
Når vi sier vær som David så mener vi selvsagt vær modig, stol på Gud og gå. Og med Abraham sikter vi til tro og utholdenhet. Men vi sier aldri noe om de ting ved disse menneskene som ikke bør etterfølges, selv om de var mennesker på godt og vondt de også.

Det er en glorifisering av personer i bibelen som ikke er bra, vi glemmer at de var mennesker som deg og meg og at de feilet og falt i mange ting de også, slik vi gjør. Vi må ta et ærlig blikk på de liv de levde og se at det er egentlig ikke dem vi skal hente den dypeste lærdom fra, men det er hva vi lærer om den Gud som møtte og omsluttet dem med nåde, kraft og visdom. Selvsagt er det mye godt å hente, men de var ikke supermennesker, de var vanlige mennesker som elsket, æret og levde for Gud- og som dermed fikk erfare at den levende og allmektige Gud, himmelens og jordens skaper, nådens giver og troens opprettholder, var med dem gjennom tykt og tynt, i seire og i fall, i glede og i sorg. Gud møtte, bevarte og velsignet dem til tross for deres tilkortkommenheter, de fikk leve liv under nåden akkurat slik vi gjør nå.

Vi kan ha mennesker som forbilder og dra lærdom og inspirasjon fra dem, men vi må aldri glemme at de også har sider vi ikke skal ta etter og som er mer til advarsel og formaning for oss. Paulus sa noen ganger at de han skrev til skulle ha ham som forbilde, men han sa også ofte hvorfor og i hvilke ting. Den nydeligste synes jeg vi finner i 1.Kor.11,1

Ha meg til forbilde slik jeg har Kristus til forbilde!

Selv om mennesker blir kalt Guds venn, etter Guds hjerte og rettferdige så betyr det ikke at de var bare gode av seg, de hadde sine ting de også, men de hadde en overgivelse og tillit til Gud som vi skal finne inspirasjon i og de viser oss at det å sette Gud og hans ære først og at det å jage etter å kjenne Gud bedre- er verdt mer enn all verdens goder; og at Gud både hjelper, leder, styrker og kraftig støtter dem som stoler på ham.

Bibelhelter er forbilder i flere ting, men de er også advarsler i mange.

2 kommentarer om “Ikke vær helt som bibelheltene

Legg til din

  1. På søndagsskolen sang vi Våg å stå som Daniel. Det var og noe om å ligne Daniel og Rut. Husker jentene stod opp å sang strofa om Rut, mens guttene hadde den om Daniel.
    Etter hva bibelen sier så kunne vel dei kalles bibelbeltet.
    Men ja, vi skal ha Jesus som forbilde og den vi skal prøve å leve opp til.

    1. Det durte i bakhodet at det var en slik sang ja, men greide ikke hente den helt fram.
      Nå er jeg for å skrive slik at det kanskje setter tanker i gang, jeg tror vi tjener mer på det. En av tingene jeg har tenkt er ifm det at de hadde en overgivelse og tillit til Gud som vi må merke oss. Jeg tror at når vi bare fremhever hva vi ser som styrker, så glemmer vi at de hadde disse fordi de så sin egen svakhet- de stolte fullt og helt på Gud og at han måtte gjøre det, de ganger de falt gikk de i egen svakhet- men takk Gud for nåden.

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: