Be, let og bank på

Matt.7-12
7. Be, og det skal bli gitt dere. Let, og dere skal finne. Bank på, og det skal bli åpnet for dere.
8. For hver den som ber, han får, den som leter, han finner, og den som banker på, skal det bli åpnet for
9. Eller hvilket menneske er det blant dere som vil gi sin sønn en stein når han ber om brød,
10. eller som vil gi ham en slange når han ber om en fisk?
11. Hvis altså dere som er onde, vet hvordan dere skal gi gode gaver, til deres barn,
hvor mye mer skal da ikke deres Far som er i Himmelen, gi gode gaver til dem som ber Ham!
12. Derfor, alt det dere vil at menneskene skal gjøre for dere, det skal også dere gjøre for dem,
for dette er loven og profetene.
 

Jeg satt og tenkte litt over disse versene i går kveldveldig ofte når vi leser dem og bruker dem er det i forhold til egne, personlige behov. Men egentlig er det ikke bare det Jesus sier, eller?Først en avklaring, vi skal be om det vi trenger, men vi må vokse i disse tingene. Som nyfrelste blir vi overøst med det ene etter det andre av Gud, og det er ofte mest for egen oppbyggelse. Men det kommer også en tid for å legge av seg det barnslige, for å gå videre. Vi kan ikke fortsette å be bare fordi vi vil ha og vi føler for. Jakob tar opp at vi ber men får ikke, og sier grunnen er at vi ber for å sløse bort i egen nytelse, vårt eget begjær etter å ha og å være suksessfulle, glade og lykkelige driver oss i bønnen- vi ber feil. Her kommer det med å modnes i kristenlivet inn, og Jesus sier det egentlig ganske klart i de versene jeg hentet fram, men vi har vannet dem ut til å gjelde bare våre egne personlige liv…
En årsak til at det er vanskelig å se hva Han sier, er den inndelingen vi har i enkelte av Bibel-oversettelsene, som gjør at vi i stede for å se en enkelt tekst i sammenheng med de vers foran og bak,  kun trekker ut de få versene og ser dem for seg selv, atskilt fra konteksten (sammenhengen) det står i- dette kan bli ganske feil…

Vi tar fort igjennom noe, vers 12 først

12. Derfor, alt det dere vil at menneskene skal gjøre for dere, det skal også dere gjøre for dem, for dette er loven og profetene.

Vi skal behandle andre mennesker slik vi vil bli behandlet selv. Hvis du er ensom, sulten, deprimert, sliten, pengelengs, alene og mye annet… hvordan vil du bli behandlet? Den ensomme vil ha noen som er en venn, den deprimerte noen som kan bringe håp inn i mørket og hjelp til å bryte løs, den slitne trenger både noen som går ved sin side samtidig som oppmuntring gis, den sultne trenger mat, den som mangler klær trenger å bli kledd, de som er alene trenger å bli inkludert i en familie og ett fellesskap osv Dette sier Jesus vi skal gjøre, vi skal ha medfølelse for mennesker som ikke har det godt, mennesker som sliter og trenger hjelp, og vi skal behandle dem godt og med kjærlighet.

Det er ikke noe unntak om at hvis du føler for eller at det gjelder bare de som selv er blitt behandlet godt av andre, dette gjelder oss alle! Uansett hvor mange ganger vi er tråkket på tærne, er misoppfattet, feilbehandlet eller hva… Jesus sier vi SKAL behandle andre slik vi selv vil bli behandlet, og det er vel med respekt og kjærlighet? Jeg sier ikke det alltid er lett, men det er riktig.  Ikke alt som umiddelbart føles godt ut- er riktig, og ikke alt som er riktig- føles umiddelbart godt ut.

Jesus oppsummerer loven og profetene slik:
«…Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte, og av hele din sjel, og av all din forstand.
Dette er det første og største budet. Men et annet er like stort:
Du skal elske din neste som deg selv.
Hele loven og profetene henger på disse to budene.» (Matt.22.37-40)

Guds rike oppsummeres enkelt med at elsk Gud og andre mennesker og elsk/respekter deg selv. Jeg mener ikke vi skal gå rundt nedtrykte pga av all den smerte og sorg som omgir oss,  men vi skal ha åpne øyne og ører for de mennesker og behov som er rundt oss. Plutselig får man bare hjerte og nød for noen som kommer i vår vei, og da har vi ett ansvar for å hjelpe dem slik vi selv ville blitt hjulpet. Men så er det slik at enkelte ganger føler vi at vi kommer til kort, at vi ikke besitter de evner, ressurser aller annet som er nødvendig inn i den gitte situasjonen-  og da er vi tilbake til vers 7-8: Be, let og bank på og du skal få, finne og det skal bli åpnet for deg! Vi ber ikke for egen vinning, men for å dekke ett annnet menneskes behov,  ikke fordi vi vil få ære og respekt, men fordi hjertet vårt er fylt med en gudgitt medfølelse for ett annet menneske. Gud sier klart og tydelig at slike bønner vil alltid få positive svar- vi vil bli gitt hva vi trenger for å hjelpe/betjene ett annet menneske

Så har vi løftet om at hvis vi i alle ting søker Herren og Hans rettferdighet, vi Han sørge for alt vi trenger! Når vi lever trofast mot Gud vil vi virkelig se hvor trofast Han er mot sine!

31 Vær derfor ikke bekymret og si: «Hva skal vi spise?» eller: «Hva skal vi drikke?» eller: «Hva skal vi ha på oss?»
32 For alt dette søker hedningene etter. Men deres himmelske Far vet at dere trenger alt dette.
33 Søk først Guds rike og Hans rettferdighet! Så skal alt dette bli gitt dere i tillegg.
(Matt.6.31-33)

En kommentar om “Be, let og bank på

Legg til din

  1. We to easily get caught up in our own problems, but God wants us to focus on others and while we do so, He will take care of us. He is faithful. God bless 🙂

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: