Lydige barn

Det har skjedd endel ting de siste par ukene som har gjort at jeg har tenkt ekstra på dette emnet, og både i forhold til barneoppdragelse og inn i Guds rike…

Lydige barn,vi ønsker vel alle å ha dem? At vi har barn som kan adlyde beskjeder, som oppfører seg greit når de er andre steder, som vet at de skal adlyde voksne andre steder også.

Noen ønsker det fordi de selv ønsker skryt som bygger eget selvbilde og andre fordi de vil at barna skal klare seg ute blant andre, at de skal fungere i fellesskap med mennesker og i livet generelt. Og det er viktig å kunne underordne seg en autoritet, det gjelder både barn som voksne. Vi møter autoriteter i alle deler av samfunnet, men spørsmålet ligger i hvordan forholder vi oss til dem?

Vi ønsker alle lydige barn sa jeg… samtidig ønsker vi barn som kan uttrykke egne meninger og tanker, som tør åvære seg selv og som kan stå opp for det de mener. Men de siste årene er vel individualismen dyrket for mye på bekostning av fellesskapet… eller?

Jeg har tenkt litt på det med forhandlings-oppdragelsen… jeg har hørt noen uttrykke stor tiltro til den, samtidig sier de i neste setning at de sliter med å få barna til å gjøre som de får beskjed om…  at nesten alt er en kamp…og da ringer bjella hos meg, hører de virkelig ikke hva de sier?

Jeg er tildels motstander av forhandlings-oppdragelse… Jo jeg ønsker at mine barn skal ha den muligheten, men ikke som en rett. Det skal ikke være slik at alle ting er diskuterbare, noen ting er fast bestemt. Det er visse regler de må innrette seg etter, og hvis de kan gjøre det greit uten for mye tull, da skal de få lov å forhandle om goder og privilegier. Med andre ord, de må først vise at de kan adlyde før de opparbeider seg muligheten til å forhandle- og da innenfor grenser satt av meg. Det gjelder ikke alle slags ting, men kun noen områder.

For mange vil dette høres strengt og rigid ut, men tenk litt over det… er det egentlig det? Er det for mye forlangt at barn må innrette seg etter at noen ting og regler er fast bestemt? At de kan ikke ha ett ord med i laget alltid. De er barn, og vi som voksne er ansvarlig for deres oppdragelse- ikke de. Vi har familieregler her i huset, og vi snakker ofte om hvordan vi ønsker familien skal være. At vi er en familie som elsker Gud, hverandre og andre– og vi snakker masse om det praktiske rundt det. Hvordan påvirker det oss i hverdagen? Hva må vi gjøre, hva kan vi ikke gjøre?

Jeg skal ha lydige barn fordi jeg skal ha barn som har ett bedre grunnlag for å klare seg godt ute blant andre mennesker og i alle sammenhenger de er.  Dette er en av hovedgrunnene, en annen er at de trenger trygge rammer og faste regler- det gjør det lettere for dem å vite hva de har å forholde seg til, de vet hva reglene er og de vet hvor de har meg. Men den viktigste årsak til at jeg vil ha lydige barn, er ingen av de nevnte- men at jeg vil ha barn som lærer seg å adlyde autoriteter slik at de senere vil adlyde Gud uten forhandlinger, akk og ve og slikt… Jeg kan ikke forvente at mine barn vil være lydhøre overfor Guds tiltale hvis de ikke har lært det ift menneskelige autoriteter…

Gud ønsker lydige barn, barn som adlyder uten alle mulige innvendinger og lettere løsninger, som ikke prøver å snakke seg ut av ting, men innrømmer feil og går videre, barn som gjør de oppgaver de er satt til og ikke må påminnes det hele tiden, «lydighet er bedre enn offer» står det mange ganger i Bibelen

Er vi lydige barn av Gud?

Oppdrar vi våre barn så de lettere vil kunne adlyde Gud når den tid kommer?

2 kommentarer om “Lydige barn

Legg til din

    1. Takk for at du hentet dette fram for meg igjen, er godt å få hentet opp tidligere tanker og ord innimellom da de går litt i glemmeboka etter som uker, måneder og år passerer.

      Ønsker deg ei god uke fylt med gleder og oppmuntringer og: Velkommen tilbake til bloggen

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: