Å bli valgt av en annen er godt

OLYMPUS DIGITAL CAMERASent lørdag morgen pakket jeg tursekken og fikk meg selv og guttene klare. Vel ute av døra er det størsten som tar sekken første del av turen. Vi snakker og koser oss der vi beveger oss mot skogen, og etterhvert mot toppen der en gapahuk er. Underveis bytter sekken rygg til minsten og mor har mange stopp for å klare å komme seg fram. De er ivrige og det kikkes etter sopp og eikenøtter. Vel oppe er de i full fart og lek ganske fort. Soppboka vi har med blir ivrig bladd i og jeg får rapporter om hva som er dødlig og spiselig og annet. Vi får snakket, lekt, forundret oss, knipset bilder, gledet oss over både fellesskapet og over mye annet. Og selvsagt får vi pælmet innpå litt drikke, kjeks, frukt og godteri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASøndag opplever begge guttene gleden ved at noen kommer på døra og spør etter dem. Det er ikke vanskelig å se at det gjør godt å oppleve at noen kommer til dem og spør om å leke. Det gjør godt å bli valgt! Noe av det samme skjer mandagen når en av onklene ringer og spør om de vil finne på noe, gjett om de vil da! Det er stas å bli spurt slik og det er kjekt å være med onkel. Onkel hadde ikke trengt, men han valgte guttene og tid med dem, og de setter virkelig pris på det!

Ellers har flere ting skjedd den siste tiden som gjør at jeg har tenkt over det med kjæresteforhold og ekteskap. Flere jeg kjenner eller har kontakt med står i sammenhenger der de må velge, velge om de vil bli/være sammen og velge om de vil fortsette sammen. Det er viktig at vi tenker over hvorfor vi blir kjærester. Er det fordi vi trenger en annen til å gjøre oss glade, hele og lykkelige eller velger vi en annen fordi denne er så fantastisk at vi vil være sammen, le og gråte sammen, vokse sammen? Vi trenger en bevissthet om at vi skal få lov å oppleve at noen velger oss fordi de vil være med oss og elske oss, ikke fordi de trenger oss til å herske over, til å pleie deres såre ego, til å gjøre oppgaver for dem. Alle fortjener å være noens utvalgte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet har selvsagt tatt meg videre til tanken om at det er vondt å bli valgt bort. Det er ikke godt å oppleve at andre blir valgt i stede for oss selv, og det gjelder både for barn i forhold til venner og det gjelder voksne i forhold til kjærester og ektesskap. Å oppleve at andre blir valgt foran en selv kan være vondt, og vi skal ikke kimse av den smerten. Barn må selvsagt lære å takle at det ikke alltid er de som er førstevalg i lek, men de må også oppleve at de blir valgt. Det er ikke godt å være den som ikke blir inkludert, den som alltid blir valgt blant de siste, det stinker. Som voksne opplever vi at venner går videre uten oss og vi kan oppleve at kjærester og ektefeller velger oss bort. Det er ikke godt i det hele tatt…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg har tenkt litt over alt dette de siste dagene og ukene, hvor godt det gjør å oppleve at man blir valgt. Alle fortjener å oppleve det, alle. Når vi opplever at vi blir valgt bringer det en indre glede, ro og styrke som kan hjelpe oss til å strekke oss lenger enn vi trodde var mulig. Vi får litt følelsen av superkrefter og kan plutselig klare veldig mye! Vi får oppleve å være med i noe større enn oss selv og det gir motivasjon og styrke til å strekke oss videre, til å passere det som ser umulig ut og til å være noe godt for andre. Å bli valgt gjør mer godt enn vi tenker over, og det kan ta oss lenger enn vi trodde var mulig!

Gud har også valgt, han valgt å elske oss. Det står i Bibelen at han ut av sin frie vilje valgt oss. Han trengte oss ikke, men han ville ha oss, han vil elske oss. Vi er Guds utvalgte, hans dyrebare, de han elsker og som han ønsker å få overøse med godt, å beskytte og å hjelpe videre. Det har vært mange dager de siste årene der jeg opplever at mennesker velger meg bort til fordel for seg selv, andre mennesker og aktiviteter, og det er ikke godt. Men jeg har aldri opplevd at Gud har valgt meg bort. Gud er trofast i sin kjærlighet og nåde mot oss, og han har lovet at han aldri vil forlate eller svikte oss. Han valgte oss og det valget står han fast ved. Men Gud tvinger seg ikke på oss, så det er alltid vårt valg hva gjensvar vi gir på hans invitasjon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUansett hvem vi er så trenger vi å oppleve at noen velger oss. Om det er mor som velger å ta en tur og selv være ekstra dårlig noen dager, om det er venner som ringer på døra og vil leke, om det er en kjekkas/babe som velger oss eller en årelang ektefelle som på ny velger troskap og kjærlighet- det å bli valgt gjør godt! Det bekrefter at vi er verdifulle og at andre liker oss. Så til avslutning vil jeg minne meg selv- og litt deg- om viktigheten av å huske hvem vi har i våre liv og å velge dem. Velge å bruke tid sammen, velge å le å gråte sammen, velge å dele liv sammen. Når jeg blir minnet om hvor godt det å gjør meg å bli valgt av noen (og hvor vondt det er å bli valgt bort), så motiverer det meg til å legge vekk noen rutineoppgaver og velge tid sammen med andre også.

7 kommentarer om “Å bli valgt av en annen er godt

Legg til din

 1. Reblogged this on med Gud i hverdagen and commented:

  Jeg satt og tenkte på viktigheten av å oppleve at man blir valgt og at man trenger bare å oppleve at en person velger oss for at vi skal føle tilhørighet og aksept. Og mens jeg tenkte over hva jeg skulle skrive, viktigheten av at ett menneske virkelig ser oss og gjør noe for å støtte oss og inkludere oss (dele vårt liv og være vår medvandrer) så kom jeg på at dette har jeg jo skrevet om tidligere- så derfor gamle tanker og ord i stede for gamle tanker i ny kledning.

 2. Kloke ord. Som mann vil jeg selvsagt tingliggjøre, og si at det er fint lite artig å være nødvendig eller å være nyttig. Men blir vi, som du sier, valgte, er det noe helt annet. Det er et praktfullt begrep. Valgt. Du har utvidet ordforrådet mitt og det er deilig. Tusen, tusen takk! Kalt og valgt.

  Jeg er, som du kanskje vet, schizofren, og vi schizofrene blir helt ødelagte når sannheten og rettferdigheten blir problematisk. Det å bli valgt har med rettferdighet å gjøre. Opplevelsen av Sønnen (til forskjell fra opplevelsen av Faderen). Det har å gjøre med det å bety noe (til forskjell fra å finne mening). Det du sier er en måte å si det på som jeg tar med meg.

  Jesus sa at han er som levende vann som strømmer fra vårt indre. Og sånn er det, ikke sant? Vi føler at vi faktisk er valgte ved hva vi får skape. Da føler vi at vi er innlemmet.

  1. Opplever man å bli valgt, ønsker man også å være til nytte og andres gagn!
   Men opplever man bare å være nyttig er det sårt, fordi det går forbi verdet vårt som mennesker og bare «utnytter» våre evner.

   Har visst om diagnosen noen år ja, og det må være trasig innimellom- for det er ikke det letteste å leve med til tider vet jeg. Som du sier, det skaper utfordringer og «kræsjer» vi andre ikke helt forstår omfang og dybde av.

   Ønsker deg ei riktig så god helg!

   1. Ikke så ille. Egentlig. Ikke når jeg ved Gud får satt ting på plass. Men fordommene sloss jeg mot i mange år.Det er klart en del av oss er «Jekyll and Hide» -aktige. Men schizofreni må forståes slik: «Schi» betyr splittelse. Og «frenet» betyr holdt i tømme (ref. «splitter pine gal»). Vi er helt håpløst opptatte av motsetninger. Men hvordan de skal arte seg, det er en annen ting.

    Du også ha en riktig så god helg!

 3. Vet du, du er noe helt for deg selv! Du har en nydelig evne til å uttrykke deg. Er så glad for at jeg kom over denne bloggen din 🙂

  1. Nå ble jeg skikkelig rørt og egentlig ganske taus…
   Takk for gode og oppmuntrende ord!

   Klem med ønsker om ei herlig helg med fest og godt fellesskap! 🙂

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: