Er døra på gløtt kan du gå inn

Jeg husker fortsatt noe sosial- og helsefaglæreren min fortalte for over 20 år siden. Vi hadde om familien og familieforhold og de endringer som kommer med årene. Hun fortalte hvordan hun hadde gjort det da hennes gutt kom i tenårene og plutselig ikke syntes det var greit at mor kom inn hver kveld og snakket og sa god natt. Hun syntes det var litt frustrerende til å begynne med, for hun var ikke helt klar for å slippe, men så oppdaget hun noe. Det var kvelder der gutten lot døra stå på gløtt, og de kveldene var mor velkommen inn. Det ble «dem» det, var døra åpen så var hun velkommen inn, var den lukket gikk hun bare igjen.

På nesten dagen for fire år siden skulle jeg inn med minstegutten på sykehuset. Den siste beskjeden jeg sendte ut til nettkontakter kvelden før var at de måtte være med å be om at vi skulle få oppleve «Gudsendte møter» med mennesker, eller med andre ord, at det skulle være åpne dører for å dele evangeliet og det å kunne være til hjelp, støtte og velsignelse for andre. Jeg visste at vi var i trygge hender og derfor var mitt forbønnsønske at vi skulle bli til hjelp og velsignelse for andre mens vi var på sykehuset.

Vi kommer ned tidlig på morgenen og på rommet er det en annen mor med dattera si. Jentungen skal ha samme operasjon som gutten min og mor er belymret. Jeg hører på henne, gir videre de rådene jeg fikk da eldsten ble operert, hører mer og kommer med andre tanker og ord jeg håper blir til trøst og hjelp. De blir hentet til operasjon før oss og rett etter de er gått kommer en mor med et brannskadet barn inn. Jeg kommer i prat med henne også og får høre historien. Jeg merker at hun trenger å snakke om hva som har skjedd og hva de går igjennom og spør litt og hører mye. Ikke bare er det en tragisk historie og en vanskelig situasjon, men de er også nytilflyttet og står uten familie og venner i nærheten. De blir etter litt hentet for brannskadebehandling og hun smiler når de går. Rett etter er det vår tur.

Mens jeg sitter på ganga og venter på at kirurgen skal komme og si hvordan det gikk, passerer den første moren meg og i forbifarten sier hun smilende: «Det gikk bra!» mens hun haster til oppvåkningen for å se datteren igjen. Jeg venter litt lenger, får så beskjed av kirurgen om hvordan det hadde gått og går til barneposten for å vente på telefon fra oppvåkningen om at gutten er ute av narkose.

På oppvåkningen får jeg igjen møte den første moren og snakket litt mer med henne. Det samme skjer når vi kommer tilbake på barneposten. Vi følger hverandre den dagen og får pratet en god del. I kveldinga er det en lettet mor som kan ta dattera med hjem. Litt senere får vi også reise. Når jeg sitter hjemme og gutten er i seng så tenker jeg over det hele. Jeg har fått snakket med to mødre som trengte det og jeg ba om at de ord jeg delte ble til trøst, oppmuntring og hjelp. Så sukker jeg: «Men jeg fikk ikke sagt noe om deg Gud» og kjenner meg litt nedfor av den årsak. Det går ikke lang tid før Guds Ånd sier: «Men du var til støtte og hjelp for de to mødrene» og jeg svarer: «Men jeg nevnte ikke deg». » Jeg husker fortsatt roen som senket seg da jeg fikk høre at selv om jeg ikke sa Guds/Jesu navn direkte så delte jeg Guds hjerte og omsorg med dem, og så minner Gud meg om at jeg hadde korset rundt halsen. Jeg var der og jeg så dem, og det var visst det jeg skulle den dagen.

I Bibelen blir uttrykket åpne dører brukt om at mennesker er åpne for evangeliet og dette er noe vi må be om. Samtidig nytter det ikke bare å be, vi må også sjekke om døra faktisk er åpen, akkurat som læreren jeg fortalte om måtte gå og se om døra var på gløtt eller ikke. Hvordan gjør vi det da? tenker kanskje du. Det er egentlig ikke så vanskelig, man må bare spørre. Og nei, jeg mener ikke at du spør om de har en åpen hjertedør for Jesus, jeg mener at du på vanlig vis kommer i kontakt med mennesker og på en naturlig måte forteller hvem du er, hva du gjør og også at Gud er viktig for deg. Er det da total avvisning, så vis respekt og hold deg unna, men er det interesse kan du fortsette med å fortelle litt om hva Gud har gjort for deg. Er du riktig så frimodig, så spør om du kan dele hva Bibelen sier om Gud, mennesket, Jesus og frelsen. Så skal vi også være vare for hvordan Guds Ånd leder oss, han vet tross alt hvem mennesket foran oss er og hva dette mennesket er i behov av. Kanskje er det klart for fullutgaven av evangeliet, eller kanskje er det behovet for å bli sett og hørt som er sterkest og viktigst der og da. Men husk at ber du om åpne dører og muligheter, så må du også se etter dem og benytte deg av dem.

Hvorfor dette er på hjertet og i tankene mine akkurat nå? Fordi jeg de siste dagene har bedt mye om akkurat dette. I morgen tidlig skal eldstegutten min innlegges på sykehus. Vi har i ca 5 uker holdt på med utredning og nå skal han innlegges for videre undersøkelser. Jeg har ro for han og meg, for at vi er trygge og i gode hender, men jeg ber og ber og ber om åpne dører. At vi skal få mulighet til å være der for andre, at vi- om mulig- skal få dele evangeliet og at vi hvertfall får være til støtte, trøst oppmuntring og velsignelse for andre. Jeg vet at Gud vokter og verner om oss, derfor er min bønn om å få være til hjelp og velsignelse for andre. Vi er veldig takknemlig hvis dere er med å løfte oss i bønn og håper også at dere vil være med å be om åpne dører for å dele- både i ord og gjerning- av Guds kjærlighet, nåde, frelse og storhet med andre. Jeg ønsker dere alle en god uke, må styrke og visdom bli dere rikelig til del. Guds fred og velsignelse!

16 kommentarer om “Er døra på gløtt kan du gå inn

Legg til din

 1. I dag googlet jeg «hjemveien fiskedrømmen», og kom hit.
  Det var sterkt å lese hele denne siden i dag.
  TAKK Cecile! Gud ser DEG og er nær DEG!
  Takk STORE GUD – alt er mulig med DEG!
  🙂 🙂 🙂

  1. Forunderlig gode Gud som på så mange vis leder oss til ord som bringer styrke og oppmuntring! Takk for at du minnet meg om hans godhet 🙂
   Velsigna ny uke til deg og dine kjære 🙂

 2. Hei Cecilie.

  Jeg hadde en fiskedrøm i natt, og tanker jeg skrev ned i «morres», – som jeg kom på at jeg vil «maile» til deg, – som du kunne formidle videre hvis du syns det kunne være tjenlig.
  Men fant ikke mail-adressen din, – så her kommer «tanker i dag»:

  Fiskedrømmen.

  I natt hadde jeg en drøm.
  Om en som hadde fisket og fisket og fisket,
  i mange år uten å få fisk.
  Så nå, –
  Plutselig, –
  Med samme enkle fiskeredskapene, –
  Dro han opp fisk på, på fisk, på fisk.
  Stor fisk. –
  Dette var merkelig. Hva skjer?
  Og i et område hvor det nesten aldri var fisk å få,
  og ingen her hadde hørt om noen som fikk stor fisk.

  I dag tror jeg Herren vil si meg noe viktig, –
  Føler det er meg det handler om, –
  Og at jeg kan få være en «menneskefisker», –
  Som får noen med meg, –
  Til festen og gleden hos Herren.
  Og jeg kan få lov til å fiske, –
  og bare kose meg, –
  Og Mennesker kommer til tro, –
  Bare fordi Gud vil det, –
  Og fordi han berører en og en, –
  Fordi han er glad i hver og en, –
  Og ber dem komme til festen og gleden.
  Tror Mesteren sier meg noe mer:
  Jeg vil være med i «båten» Din.
  Det er jeg som sørger for «fangsten».
  OK, – Herre, –
  du som er den fantastiske og allmektige Gud:
  Jeg vil vandrer sammen med Deg, –
  Hver dag.
  Du bruker meg,
  Slik at ditt lys treffer meg,
  og jeg
  bare reflekterer lyset
  som kommer
  fra deg.
  Og da er det Deg de ser, Herre.

  1. Føyer til:
   Tror dette er til alle oss som vil følge Jesus.
   I drømmen over hadde han som plutselig fikk så mye fisk, begynt å fisket på innsiden av øya. Tror han bare hadde fisket på utsiden før, der det var størst mulighet for å få fisk.
   Kanskje du og jeg må tenke nytt. Og at Gud har en plan, som vi ikke hadde tenkt på før.

   Takk til Cecilie, for god blogg, – som Herren velsigner.

   Ber for Deg Cecilie, og helsen din, og gutta dine.

   Ber for deg som leser dette, som har noe som plager.
   Vi legger plagene dine på Jesus.
   Han ønsker å bære alle dine plager.
   Kanskje plagene blir borte,
   – eller kanskje Jesus velsigner deg (i)gjennom plagene.

   HERREN VELSIGNE DEG!

 3. Tittet innom Hjertespor i dag, og fikk endelig surret meg til å trykke på linken i hennes siste innlegg – det angrer jeg ikke på, etter å ha lest to av dine innlegg her inne. Stå på, jeg tror virkelig at det du skriver og gjør betyr noe for andre- Takk for et flott innlegg, du minnet meg virkelig på noe svært viktig 🙂

  1. Hei Kristine og velkommen til bloggen!
   Tusen takk for gode ord, jeg ble helt rørt da jeg leste dem.

   Ønsker deg og alle du har kjær gode dager!

   Må Gud styrke deg og lede deg,
   må hans visdom og lys fylle tanker og sjel
   og må hans glede og fred fylle hjertet!

 4. Jeg både takker og ber til Gud for dere denne uka, at dere skal oppleve dører enten vid åpne eller bare på gløtt!

  Gud velsigne dere!

  1. Å få være der for andre er stort!
   Og så har det vært kjekt å se hvor mye guttungen har betydd for enkelte av de andre barna!
   Gud velsigne deg og dine!

 5. Takk for det du har skrevet i dag. «Døra på gløtt», – var et godt tips i dag:-)
  Så bra! – Tror Gud bruker deg, «i mange dører».
  GUD VELSIGNE DEG OG DINE!

  Kom til å treffe bloggen din i går. (Så deg fra hjertespor.blogg)

  Hilsen MinsteBror.

  1. Heisann MinsteBror!
   Først, velkommen til bloggen og takk for at du tok tid til å legge igjen noen ord! (Spirea på Hjertespor er flott!)

   Måtte si jeg smilte da jeg så nicket ditt, du fikk meg til å tenke på yngste lillebror min!

   Ellers så er uttrykket «døra på gløtt» noe jeg takker Gud for. Jeg hadde styrt med innlegget et par dager og fikk det ikke helt til, før Guds Ånd igjen minnet meg om hva den læreren hadde sagt, DA falt alle bitene på plass. Det er egentlig en veldig god måte å forklare det på, både at vi ber, vi sjekker og vi enten viser respekt og tier hvis det er stengt eller vi benytter muligheten hvis døra er på gløtt foran oss. Gud er god!

   Så må jeg takke for gode ord, ber ofte at Gud skal virke gjennom mitt liv og mine ord, og håper selvsagt du har rett og at Gud møter mennesker gjennom det jeg lever og skriver.

   Ønsker deg en riktig god uke.
   Må Guds fred fylle tankene og hans kjærlighet ditt hjerte, må hans beskyttelse være om deg og hans forsørgelse dekke alle dine behov! Gud velsigne deg og alle du har kjær!

   1. Takk for svar Cecilie!
    Jeg tenkte i siste avsnittet du skrev, – dette var stort, – veldig stort. – «Er det mulig?»
    Da tenker jeg igjen på brødunderet, – når Jesus deler er det nok til alle. Ja, – MULIG:-)

    Har lyst å nevne «påminnelse jeg fikk» fra dagens bibelord i bibel.no 2.sam.9.
    Det var om en som var lam i føttene, og følte seg som en «død hund».
    Men kongen ville vise ham Guds godhet.
    Han ville at han med lamme føtter skulle komme å spise av kongens bord, og få hjelp og alt han trengte. (Står ikke at han ble kvitt «skavankene» sine).

    Slik kjenner jeg det, – og slik tror jeg det er.
    At Gud lengter etter å gi oss av sin godhet.
    Kjenner at «skavankene» og det som ikke funker, –
    Gud kan hjelpe oss i det livet vi har. – Uansett!

    MinsteBror (passer for en minstebror som meg:-)

    (Jeg skriver litt dikt mm. Har startet hjemveien.blogspot.no, men «er ikke klar» for å begynne å skrive blogg ennå).

    1. Mefibosjet og kong David ja, for et fantastisk bilde på Guds omsorg for oss! Det ble en god påminnelse for meg også i dag det! Og som du sier, han ble ikke helbredet men han fikk vanke ut og inn hos kongen og ta til seg av alt det gode som var der. Vi er mer velsignet enn det, vi får sette oss ned med kongenes konge og vi får ta til oss av hans nåde, sannhet, kjærlighet, visdom, godhet og så uendelig mye annet. Det tragiske er at vi mange ganger ikke tar oss tid til å sitte ned å dele fellesskap med Gud samtidig som vi tar til oss næring- for ofte springer vi bare innom med en ønskeliste, leverer den og springer videre. Tragisk er det, for som du sier lengter Gud etter å overøse oss med alt det gode han har og er, og han vil hjelpe oss der vi er (og ikke der vi kanskje ønsker vi var).

     Har lagt deg til i leseren jeg, så når du kjenner tiden er inne for å begynne å poste hva du har skrevet, så får jeg beskjed. Anbefaler å vente til du kjenner klar-signal.

     BlessU 🙂

     1. Gud velsigner Deg og gutta dine.
      Ber for dere på sykehuset,
      Vi legger din sønn i Herrens hender, –
      i skaperens og livgiverens omsorg.

      Et dikt til Deg i dag:

      Jeg vil ikke være en sølepytt, –
      Som får «noen dråper»
      fra Herren, –
      og som tørker bort.

      Jesus ropte:
      «Den som tror på meg,
      fra hans indre skal det,
      renne elver
      av levende vann.»
      og
      «Den som tørster,
      la ham komme til meg
      og drikke!»

      Tror det vil si deg:
      Innenfra, –
      ja, fra deg, –
      renner elver av levende vann. –
      Det bare kommer, –
      når du lar vannet komme
      til deg, –
      fra «den gode kilden», –
      fra skaperen.
      Og
      Vannet holdes friskt, –
      fordi det gis videre.
      Elvene av levende vann
      bare renner, –
      fra Herren, –
      gjennom deg!

Din tur til å dele :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: